Marcel Lammers.
Marcel Lammers. Foto: Annet Eekman

Van kroegbaas tot bierbrouwer

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Marcel Lammers van café The Wicked op de Nieuwendijk in Vlissingen mag zich voortaan ook officieel bierbrouwer noemen. Onder de naam The Wicked Brewery heeft hij twee nieuwe soorten bier ontwikkeld in de kelder van zijn café: Black Disaster en Mosquito

Lammers begon zijn brouwavontuur toen zijn café tijdens de coronacrisis noodgedwongen de deuren moest sluiten. “Ik had met Marco Wezenpoel van het Vlissings bier al eens besproken dat het misschien leuk zou zijn om workshops bierbrouwen in het café te organiseren. Toen ik tijdens de eerste lockdown ineens niks meer te doen had kon ik van een kennis die met brouwen gestopt is alle benodigdheden aanschaffen en ben ik begonnen.” De brouwerij van The Wicked is gevestigd in de ruime kelder onder het pand aan de Nieuwendijk. “Op internet zocht ik verschillende recepten op en daar heb ik inspiratie uit gehaald, het een en ander gecombineerd en dat werd uiteindelijk Binky Bob, een sterke saison genoemd naar het hondje van mijn zus.” Een saison bier is van oorsprong een licht bier dat werd gebrouwen voor de landarbeiders. Het eerste bier van Lammers is wel wat sterker. Met 8,8 procent zou de werklust van menig landarbeider waarschijnlijk spontaan vergaan.

Papierwinkel

Zelf brouwen was voor Lammers niet genoeg, hij wilde het bier ook echt kunnen verkopen. “Dat kon alleen maar door ook echt een brouwerij te beginnen,” legt hij uit. “Dat had nogal wat voeten in aarde. Er moest een hele papierwinkel in orde gemaakt worden voordat het zover was. Ik heb de douane op bezoek gehad om te zien of ik aan alle regels voldeed en uiteindelijk is het allemaal in orde gekomen.”

Gouden recept

Nu de lockdown gelukkig achter de rug is heeft Lammers weliswaar minder tijd om bier te brouwen, maar zijn enthousiasme is er niet minder om. “Woensdag en donderdag zijn de sluitingsdagen van het café, dus dan moet het eigenlijk gebeuren. Ik ben nog verschillende recepten aan het aanpassen en uitproberen. Het idee is om het bier te blijven door ontwikkelen totdat ik het juiste recept heb en dan wil ik ook grotere partijen gaan brouwen.” Tijdens de eerste brouwexperimenten kon Lammers 20 liter per keer brouwen. “Nu heb ik een iets grotere ketel en kan ik wat meer brouwen per batch.”

Black Disaster en Mosquito

De twee nieuwste bieren van The Wicked Brewery worden goed ontvangen door de klanten van het café. “De Black Disaster is een Russian imperial stout van 10 procent. Ja, toevallig ‘Russian’, dat is wel even de verkeerde tijd nu,” vertelt Lammers. “Het is een donker bier. Net als de Mosquito, een quadrupel.” Het kost alles bij elkaar zo’n vijf tot zes weken voordat een partij bier klaar is. “Het brouwen zelf duurt maar een dag,” legt Lammers uit. “Dan moet het bier vergisten, de suikers worden dan omgezet in alcohol. Dat neem zo’n tien tot vijftien dagen in beslag. Daarna wordt het bier overgeheveld en moet het ongeveer twee weken lageren, dan rijpt het bier en wordt het helder. Het bier wordt dan gebotteld en dan moet het nog eens twee weken rusten voor het koolzuur.” De bieren van The Wicked zijn vooralsnog alleen in het café zelf te koop.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief