Foto: Annet Eekman

Vrijwilligerswerk in de Oranjemolen

VLISSINGEN - Op de begane grond van de Oranjemolen is een expositie ingericht door het Zeeuws maritiem Muzeeum over de bevrijding van Vlissingen. Annet Eekman is vrijwilliger bij het Muzeeum en ontvangt bezoekers in de Oranjemolen. “Ik doe dit nu voor het derde seizoen, één donderdagmiddag in de twee weken.”


Toen Annet begon als vrijwilliger in de Oranjemolen was net de expositie over de bevrijding van Vlissingen ingericht in het kader van 75 jaar Slag om de Schelde. “Ik kende wat mensen in het Muzeeum en hoorde per toeval dat ze vrijwilligers zochten. Ik hou van geschiedenis en dacht waarom niet, dus ben toen op gesprek gegaan bij het Muzeeum en ze hadden mensen nodig voor de molen. Ik vind het leuk om te doen. Je helpt het Muzeeum er mee en het is heel leuk om veel mensen te ontmoeten.” De expositie op de begane grond trekt zo’n 17.000 bezoekers per jaar. 

Mariniers
“We krijgen van alles over de vloer; dagjesmensen, gezinnen maar ook kinderen die geïnteresseerd zijn in de Tweede Wereldoorlog en alleen komen. Bijzonder was ook dat er een keer twee bussen met jonge mariniers kwamen, die werden helemaal stil toen ze hier de verhalen hoorden over wat hier allemaal is gebeurd in 1944.” Annet vindt het jammer dat de bunker naast de Oranjemolen niet vaker open is. “Dat zou er mooi bij passen, maar die is alleen de laatste zaterdagmiddag van de maand geopend. Dat draait ook op vrijwilligers dus ik begrijp het wel, maar het is wel jammer. Die bunker is weer helemaal ingericht zoals het was en dat sluit natuurlijk helemaal aan op de expositie in de molen. Jammer vind ik het ook dat de molen niet helemaal kan worden bezichtigd. Als wij er zijn dan is alleen de begane grond toegankelijk voor bezoek, maar veel mensen willen ook graag boven een kijkje nemen. Maar de molenaars zijn er alleen op vrijdag en zondag.” De expositie op de begane grond van de Oranjemolen is van woensdag tot en met zondag van 13 tot 17 uur te bezoeken.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief