<p>Sitah Lampert bij haar winkel in de Gravenstraat in Middelburg</p>

Sitah Lampert bij haar winkel in de Gravenstraat in Middelburg

(Foto: Edwin Mijnsbergen)

Sitah Lampert sluit haar winkel in Middelburg

MIDDELBURG - Geen Lampert Kostuumverhuur meer in de Gravenstraat? Veel Middelburgers moeten nog wennen aan het idee, maar het besluit van Sitah Lampert en haar dochter Andrea staat vast: in de loop van 2022 sluiten zij de winkel in kostuums, feestartikelen en schmink. De sluiting staat niet op zichzelf. Eind vorig jaar sloot ook verkleedwinkel Het Costuumpje in Arnemuiden. De collectie en de naam van die winkel werden overgenomen door Vanessa Geselle-Hoornick, van Dansschool Sessadance in Vlissingen. Zij is binnenkort de enige ondernemer op Walcheren die nog kostuums verhuurt.


Sitah Lampert en haar dochter Andrea Hill hebben het druk, deze weken. Sinds ze op Facebook hebben aangekondigd dat ze gaan stoppen met de winkel staat de telefoon roodgloeiend. Mensen uit heel Nederland willen graag alsnog die ene bijzondere jurk nog opkopen, of ze informeren welke alternatieven er straks zullen zijn, als Lampert Kostuumverhuur niet meer bestaat.

Naaimachine
Sitah en Andrea leggen hun klanten dan graag uit dat deze stap niet per se het einde betekent van het maken en verhuren van kostuums. De winkel stopt wél definitief, dat staat vast. Het pand wordt verkocht. Er is al een gegadigde, die ook het pand links van de winkel heeft verworven. Die gegadigde heeft geen plannen om het pand te gebruiken als winkel. De kans is dus groot dat die functie kom te vervallen, op Gravenstraat 59. Maar juist de grote vraag naar bijzondere kostuums, uit alle hoeken van het land, doet de twee dames beseffen hoe mooi hun vak is, en hoe beperkt het aanbod. De kans bestaat dat de twee ook na de winkelsluiting nog actief zullen blijven in het vak, maar dan zonder fysieke winkel. Andrea: “als ik hoor dat mensen een bepaald kledingstuk zoeken voor een bijzondere gelegenheid, en het blijkt dat het stuk er niet is, of niet in de goede maat, dan krijg ik meteen weer zin om achter de naaimachine te kruipen.” Sitah vertelt dat ze lang heeft getwijfeld over het stoppen met de zaak, maar ze heeft de knoop nu toch doorgehakt. Het is gewoon mooi geweest zo. “Ik zit nu al 37 jaar met de winkel in Middelburg, waarvan 31 jaar in de Gravenstraat. Je moet nu eenmaal een keer stoppen.” Sitah gokt dat ze nog tot ongeveer september open zal blijven, al gaat de verkoop van jurken en kostuums nu wel hard.

Concentratie in Vlissingen
Na de zomer is de winkel Costuumpje Vlissingsen, aan de Gildeweg in Vlissingen, de enige winkel nog op Walcheren. Eigenaar Vanessa Geselle-Hoornick nam in januari de collectie en de naam van het gestopte Costuumpje in Arnemuiden over. Ze is inmiddels ook op bezoek geweest bij Sitah en Andrea. De dames zien elkaar niet als concurrenten, integendeel. Vanessa: “het contact is prima. We hadden leuke gesprekken, haalden herinneringen op en hebben vooral veel gelachen. Na een rondleiding door de winkel vertrok ik met zestig superleuke pakken en knotsgekke mascottes. Onze toch al grote collectie is zo nóg groter geworden. Mooi toch?”

Open
Wat Sitah en Andrea precies gaan doen na de zomer laten ze nog open. Genieten van het pensioen? Toch weer kostuums maken voor de toneelwereld? Het is allemaal mogelijk. Ook, of juist, na bijna veertig jaar nog.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief