Minister Dilan Yesilgöz-Zegerius en beoogd directeur Tom Driessen.
Minister Dilan Yesilgöz-Zegerius en beoogd directeur Tom Driessen. Foto: Joep Bremmers

Minister opent kenniscentrum criminaliteit

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Vorige woensdag is door minister van justitie en veiligheid Dilan Yesilgöz-Zegerius het Strategisch Kenniscentrum Georganiseerde Criminaliteit officieel geopend. De komst van het kenniscentrum naar Vlissingen maakt deel uit van Wind in de Zeilen, het compensatiepakket voor de marinierskazerne die niet naar Vlissingen kwam. Het kenniscentrum is gevestigd in het monumentale pand Edenburg aan het Bellamypark 3-5.

Het Strategisch Kenniscentrum Georganiseerde Criminaliteit is al sinds begin van dit jaar operationeel. “Wat we hier doen is dat we proberen te doorgronden hoe de georganiseerde criminaliteit is georganiseerd,” legt beoogd directeur Tom Driessen uit. “We willen weten waarom de lijnen lopen zoals ze lopen en waarom criminelen de dingen doen die ze doen.” In het kenniscentrum werken professionals van politie, douane, Openbaar Ministerie, justitie, FIOD en Koninklijke Marechaussee samen om de wereldwijde georganiseerde criminaliteit in kaart te brengen. “Op die manier kunnen er slimmere keuzes worden gemaakt in de bestrijding van de criminaliteit, en kan de operationaliteit beter worden ingezet” aldus Driessen.

Zeeuwen
Behalve de snellere treinverbinding met de Randstad is het Strategisch Kenniscentrum Georganiseerde Criminaliteit vooralsnog het enige dat is gerealiseerd uit het compensatiepakket Wind in de Zeilen. Het maakt deel uit van wat is gaan heten de ‘Law Delta’, die verder moet gaan bestaan uit een hoog beveiligde rechtbank en een extra beveiligde gevangenis. Hoewel een deel van de medewerkers van het kenniscentrum van buiten de provincie komt gaan er toch ook Zeeuwen aan de slag. “Ongeveer de helft van de mensen die hier werken komen uit Zeeland,” vertelt Driessen. “Ook in de operationele kern zitten Zeeuwen en daarnaast gaan we bewust de samenwerking aan met bijvoorbeeld data scientists van de Hogeschool Zeeland.”

Internationaal
Het Strategisch Kenniscentrum Georganiseerde Criminaliteit richt zich op de internationale criminaliteit. Tijdens de opening werden de genodigden meegenomen op een ‘criminele wereldreis’ langs zeven gebieden die een bedreiging vormen voor ons land. Driessen: “We maken gebruik van traditionele criminologie, aangevuld met moderne onderzoekstechnieken en het is eigenlijk voor het eerst dat we op deze manier naar de georganiseerde criminaliteit kijken. Voorheen handelden de verschillende diensten hoofdzakelijk vanuit hun eigen discipline.”

Drugs
Hoewel men geneigd is om bij georganiseerde criminaliteit in eerste instantie aan drugsgerelateerde criminaliteit te denken is dat niet de enige problematiek waar het kenniscentrum zich op richt. “Drugscriminaliteit vormt natuurlijk een belangrijk onderdeel van ons aandachtsgebied. Maar we kijken bijvoorbeeld ook naar de wereldwijde witwasroutes en cyberaanvallen.” Hoewel het kenniscentrum nog maar tien maanden actief is zijn er ook al nieuwe zaken aan het licht gekomen. Zo was bijvoorbeeld voorheen niet bekend dat Namibië een rol speelt bij de internationale drugsstromen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief