Foto: Henk Noevers

Scheldemond brengt musical op de planken

VLISSINGEN - Op woensdag 15 juni is de allereerste voorstelling van de Scheldemond Musical Class opgevoerd. De voorstelling High School Musical is gebaseerd op de bekende Disney-film uit 2006. 


De Scheldemond Musical Class is opgericht in schooljaar 2021-2022 als pilotproject voor de onderbouw. Leerlingen krijgen wekelijk twee uur les in de basisdisciplines van het theatervak: zang, dans en spel. In de lessen wordt toegewerkt naar een eindvoorstelling die aan het einde van het schooljaar wordt opgevoerd voor publiek, in de aula van het Scheldemond College. Doel is om dit pilotproject steeds verder uit te bouwen, tot een vast onderdeel van het buitenschoolse programma. Ieder schooljaar is een grote groep leerlingen betrokken bij de uitvoeringen van Scheldemond Musical Class. Deze deelnemers zijn een afspiegeling van de hele school: van brugklas tot eindexamenkandidaten, van vmbo- tot vwo leerlingen. Daarnaast is ook een tiental leerlingen van de MTV-klas erbij betrokken: zij ondersteunen bij decor, licht- en geluidstechniek. Alle deelnemers worden begeleid door een professioneel team, dat bestaat uit een choreograaf/dansdocent, regisseur, zangpedagoog en muziekdocent.

Cultuureducatie
Het doel van de Highschool Musical Class is tweeledig vertelt Ludo Heesters, locatiedirecteur van het Scheldemond College: “Aan de ene kant het bijbrengen van vaardigheden in zang, dans en spel. Niet met het doel om een nieuwe generatie musicalartiesten af te leveren, maar om de creativiteit van leerlingen te stimuleren. Er zijn al veel onderzoeken naar de positieve effecten van cultuureducatie gedaan. Door leerlingen in aanraking te brengen met deze disciplines, draagt dit ook bij aan cultuureducatie en deze positieve effecten op de leerprestaties. Leerlingen kunnen in principe voor talentontwikkeling op theatergebied ook terecht bij diverse culturele instellingen en verenigingen. Waarom dan toch de moeite om dit op kwalitatief hoog niveau aan te bieden binnen school? Door een cultureel programma binnen school aan te bieden, wordt de drempel om hier aan deel te nemen een stuk lager. De lessen worden binnen school gegeven en dit is voor de leerlingen een vertrouwde en bekende omgeving. Ook kennen ze de overige deelnemers, doordat ze hen dagelijks op onze school zien. Daarnaast stellen we geen eisen aan talent of ervaring van de leerlingen. Iedereen die graag mee wil doen is welkom, leerlingen hoeven geen auditie of iets dergelijks te doen. De nadruk ligt op het bijbrengen van vaardigheden die leerlingen in hun verdere loopbaan kunnen inzetten. Dit alles gebeurt op een speelse manier. Een aantal voorbeelden van deze vaardigheden zijn: het vergroten van zelfvertrouwen en eigenwaarde, jezelf presenteren, omgaan met feedback, respectvol handelen. Kortom, de Highschool Musical Class is méér dan alleen het opvoeren van een productie op toneel!” Ook de leerlingen van Scheldemond is de musical goed bevallen. Leerling Hannah Slikkerveer: “Ik vind het erg leuk om te zingen in mijn vrije tijd. Dat is ook de reden dat ik meedoe met de musical. Ik speel Sash, de egoïstische diva van de school. Het leuke van deze rol is dat het compleet buiten mijn comfortzone ligt en ik heel iemand anders dan mezelf moet spelen.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief