Harold Duivekot exposeert bij Nieuw Bachtenpoorte.
Harold Duivekot exposeert bij Nieuw Bachtenpoorte. (Foto: Harold Duivekot)

Kunstroute Oost-Souburg groeit uit tot Schume

  Actueel

OOST-SOUBURG - Omdat de Kunstroute in Oost-Souburg zaterdag (11 mei) veel meer op het programma heeft staan dan schilderijen alleen, is het tijd voor een nieuwe naam. Schume biedt de bezoekers tussen 11.00 en 17.00 uur op verschillende locaties ook allerlei soorten muziekoptredens, theater en dans.


De Souburgse Mary-Jan Barri, bedenker en drijvende kracht achter de kunstroute, had altijd al voor ogen om met het initiatief kunst in al haar facetten te laten zien. Hoewel ze geen subsidie krijgt voor de organisatie van de dag, is haar dit nu toch gelukt. “In dit vierde jaar hebben we nu ook ballet, muziek en theater”, vertelt Barri. “Daarom is de naam nu anders. Schume, stiekem gluren, dat doen de Souburgers graag. Eerst even kijken en als ze het dan leuk vinden, blijven ze hangen.”

Graffiti
Daar is zaterdag gelegenheid te over voor. Schume heeft onder meer een graffiti-demonstratie van Martijn Prins op het programma, optredens van een Afrikaanse zanggroep in de kerk aan het Oranjeplein en dansdemonstratie met proefles voor kinderen van Isabelle Zwaan. “We hebben zo’n leuk programma voor jong en oud en nu ook voor jongens en mannen. Er treden bijvoorbeeld typetjes op en kinderen van de Kunstbende. Bij de Wijngaard kun je oude en nieuwe kunst laten taxeren door Jeroen de Kuyper, die verbonden is aan een veilinghuis.”

Muziek
Ook de Italiaanse zanger en gitaarspeler Fernando Fidanza, op toer door Nederland, doet Souburg aan. “Hij is heel enthousiast en wil graag tijdens zijn optredens contact met het publiek maken.” Bij de kerk aan het Oranjeplein brengt een groep muzikanten muziek uit de hele wereld. Ook zij betrekken het publiek hierbij. “Ze stoppen voorbijgangers allerlei instrumenten in de handen en nodigen je uit om mee te doen. Daarvoor hoef je niet muzikaal te zijn. Het gaat erom dat iedereen kunst kan beleven.”

Verrassen
Naast het bredere aanbod is ook de route door het dorp anders. De opzet is compacter, zodat de locaties waar iets te beleven is, dichter bij elkaar te vinden zijn. Beeldhouwwerk, foto’s, sieraden, keramiek, (pen)tekeningen, ambachtelijk handwerk, het is allemaal weer te vinden op de agenda. “De straatartiesten en optredens zijn in de winkelstraten te vinden en zo verrassen we ook het publiek dat Schume misschien nog niet kent.”

Eigen
De gemeente Vlissingen heeft geen subsidie beschikbaar, maar verleent wel haar medewerking aan Schume, vertelt Barri. “Ze hopen dat het een echt evenement voor Souburg wordt. Ook daarom hebben we de naam veranderd. Kunstroutes heb je inmiddels overal en met de nieuwe naam Schume wordt het echt eigen. We bieden nu nog meer verschillende vormen van kunst voor iedereen en een leuke dag die gratis toegankelijk is.”

Meer informatie
Op diverse locaties van Schume liggen zaterdag (11 mei) flyers met een plattegrond van de plaatsen waar iets te zien of te doen is. Kijk voor meer informatie op de Facebook-pagina van Schume Kunstroute Oost-Souburg.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief