Kunstenares Josina Knoest-Buijs maakte schilderijen in kleur van zwart-witfoto's. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE
Kunstenares Josina Knoest-Buijs maakte schilderijen in kleur van zwart-witfoto's. FOTO MARIELJA TEN BRUGGENCATE Foto: Marielja ten Bruggencate

Josina Knoest exposeert schilderijen over inundatie

Door: Britta Janssen Actueel

AAGTEKERKE – De Walcherse inundatie van 1944 is in zwart-witfoto’s vastgelegd. Kunstenares Josina Knoest-Buijs (79) heeft zo’n twintig foto’s in kleur nageschilderd en exposeert deze in Aagtekerke. “Op sommige foto’s is niet meer dan een silhouet te zien, het is dan raden hoe iemand keek of hoe de kleding eruit zag”, vertelt ze. Met haar schilderijen wil Knoest-Buijs het verhaal vertellen over Walcheren en de loodzware zestien maanden dat de dijken ‘open’ waren.

Josina Knoest-Buijs was vroeger naast medisch analist lerares tekenen en textiele werkvormen. Ze gaf les aan oudere kinderen en volwassenen en heeft zich verschillende kunstzinnige technieken eigen gemaakt, waaronder boetseren, schilderen en het ‘schilderen’ met stof.

Noodslachtingen

In het najaar van 2018 besloot ze te beginnen aan een reeks schilderijen die eer zouden doen aan de moeilijke periode die Walcheren doormaakte na de inundatie in oktober 1944. Ze wilde leven blazen in de herinneringen en koos uit verschillende boeken foto’s die iets bijzonders weergeven. “Op het eerste schilderij dat ik schilderde voor deze expositie zijn koeien te zien die in de kerktuin in Aagtekerke staan.” Het zoeken naar een droge verblijfplaats was belangrijker dan de zoektocht naar eten. Vlees was er namelijk volop door de vele noodslachtingen die werden uitgevoerd. Het vlees werd weggegeven, want ze konden er nergens mee naar toe.”

Herinneringen

Josina Buijs was vijf jaar toen de dijken gebombardeerd werden door de geallieerden. Ze woonde destijds in Sint Laurens en weet nog dat ze met haar ouders onderdak kreeg bij een echtpaar aan de Rouaansekaai in Middelburg. “Ik weet niet veel meer van de inundatie, daar was ik te klein voor. Maar ik heb er veel over gesproken met mensen die zich wel dingen herinneren. Met de schilderijen wil ik nog meer herinneringen losmaken.”

Naast de twintig schilderijen bevat de expositie krantenartikelen en een origineel pamflet dat werd uitgestrooid over Walcheren. Het riep de burgers op tot onmiddellijke evacuatie.

Persoonlijk

Daarnaast wordt er bij de tentoonstelling in de kerk een geluidsband afgespeeld. “Ik heb een boekje gevonden met prachtige beschrijvingen over hoe het leven was met al dat water. Sommige teksten heb ik ingesproken en die worden afgedraaid als de kerk open is.”
Van sommige afbeeldingen is achterhaald wie de mensen zijn die op de foto’s staan. Het maakt de expositie persoonlijk en indrukwekkend levendig. “Walcheren was helemaal overspoeld en daarvan zien we nog steeds de gevolgen. Een voorbeeld zijn de zouthuizen waar de tegels van de muren afvallen. Het was een beangstigende en gevaarlijke tijd, die we niet mogen vergeten.”

Meer informatie

De expositie is tot 1 november te bezichtigen in de PKN Dorpskerk in Aagtekerke. De kerk is geopend op zaterdag van 13.30 tot 16.00 uur en op zondag is er om 10.00 uur een eredienst.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief