Generaal buiten dienst Peter van Uhm verloor zijn zoon in Afghanistan.
Generaal buiten dienst Peter van Uhm verloor zijn zoon in Afghanistan.

Televisiespecial over bevrijding van Zuid-Nederland

Door: Britta Janssen Actueel

VLISSINGEN - Het televisieprogramma Andere Tijden zendt zaterdagavond de special '1944 Bevrijding van Zuid-Nederland' uit. 

De extra lange uitzending gaat over de bevrijding van Zuid-Nederland, 75 jaar geleden. 'Bijzonder is dat de aflevering gepresenteerd wordt door Peter van Uhm, generaal buiten dienst', laat de NTR weten.

Zeeland

Van Uhm volgt het spoor van de geallieerde opmars in 1944. Van het zuidelijkste puntje van Limburg, via zijn geboortestad Nijmegen tot aan de westkust van Zeeland, om te eindigen in Breda. 'In een persoonlijke reis, afgewisseld met historische toelichtingen door militair historicus Wim Klinkert, laat Van Uhm zien hoe groot de opofferingen waren van de soldaten die vochten voor onze vrijheid.'

Gesneuvelden

Op de begraafplaats van het Limburgse Margraten, waar duizenden Amerikaanse soldaten begraven liggen, noemt beheerder Frenk Lahaye de gemiddelde leeftijd van de gesneuvelden hier: 23 jaar. 'Dat raakt Van Uhm. Het is de leeftijd waarop zijn zoon Dennis in Afghanistan omkwam. Van Uhm en Lahaye praten bij de indrukwekkende kruizenrijen over de mensen die bereid zijn te sterven voor de vrijheid van een ander.'

Walcheren

Van Uhm spreekt op de dijk van Westkapelle een ooggetuige van het geallieerde bombardement op de dijk, dat Walcheren op 3 oktober 1944 onder water zet en de Duitsers uit Zeeland verdrijft. Daarbij komen 152 Zeeuwen om het leven.

De special van Andere Tijden is zaterdag (31 augustus) van 21.05 tot 21.50 uur te zien op NPO 2.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief