De Groeisculpturen van Kees Keijzer.
De Groeisculpturen van Kees Keijzer.

Groeisculpturen komen langs Sloeweg 'goed tot hun recht'

Door: Britta Janssen Actueel

VLISSINGEN - In de groenstrook langs de Sloeweg in Vlissingen komen nog deze maand de drie ‘Groeisculpturen’ van de overleden kunstenaar Kees Keijzer te staan. 

De beelden zijn nu nog opgeslagen in een depot van de gemeente Vlissingen, eigenaar van de werken. De Groeisculpturen stonden voorheen bij het Van Doesburgcentrum aan de Brouwenaarstraat. Vanwege de verkoop van dit gebouw heeft Vlissingen de drie kunstwerken weggehaald. 

Bewonderen

De beelden zijn volgens de Vlissingse wethouder Rens Reijnierse nog in goede staat en krijgen een plek in het groen langs het deel van de Sloeweg tussen de Koudekerkseweg en de rotonde bij de Hercules Segherslaan en Bossenburghweg, aan de kant van de sportvelden. ‘De beelden functioneren het beste in een parkachtige omgeving waar een breed publiek ze kunnen bewonderen’, aldus de gemeente Vlissingen. 

Ziekenhuis

Voordat de Groeisculpturen bij het Van Doesburgcentrum kwamen te staan, hadden ze een plek in de binnentuin van het stadhuis en daarvoor bij het ziekenhuis. In 1974 zijn de drie werken gekocht door het ziekenhuis, toen nog Bethesda. In 1989 zijn ze geschonken aan de gemeente Vlissingen. Bij de verbouw van het stadhuis zijn ze in 1997 verplaatst naar de tuin van het Van Doesburgcentrum.

Spel

Volgens de gemeente Vlissingen accentueren de beelden de variëteit aan groeivormen. ‘De Groeisculpturen hebben op de voorgaande locaties nooit de ruimte gehad om deze aspecten te tonen. Ze komen goed tot hun recht langs de Sloeweg. Vanaf de zes meter hoge sculptuur Tower of Impeccable notes van kunstenaar David Smithson is het gebied goed te overzien. In het spel van hoge bomen, stroken lagere bebossing en open ruimten kunnen de kunstwerken een natuurlijke aanvulling zijn.’

De beelden maken straks deel uit van de reeks vanaf de rotonde, van ‘Een onbewust verlangen’ (het paard op het dak van het kantoorpand van DGA ) naar de ‘Tower of Impeccable notes’, de werken van het Kipvis-project ‘Ik ben een God…’ tot en met de ‘Blauwe driehoek’ van Kees Roovers.


 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief