Een deel van de herdenking vindt plaats in herinneringsgebied Uncle Beach in Vlissingen.
Een deel van de herdenking vindt plaats in herinneringsgebied Uncle Beach in Vlissingen. Foto: Jeroen van Opstal

Bevrijding Vlissingen officieel herdacht op 26 oktober

Door: Britta Janssen Actueel

VLISSINGEN - Op zaterdag 26 oktober vindt in Vlissingen de officiële herdenking van de Slag om de Schelde en de bevrijding van de stad plaats. De gemeente Vlissingen hoopt op de aanwezigheid van één of twee veteranen die destijds geland zijn bij Uncle Beach. De herdenking is vrij toegankelijk.

De plechtigheden beginnen in de Sint Jacobskerk. De toegang is vrij, maar het aantal zitplaatsen is beperkt, laat de gemeente Vlissingen weten. Naast de veteranen zijn er vertegenwoordigers van de geallieerde landen en Marine, Landmacht en het Korps Commandotroepen uitgenodigd en ook onder meer familie van militairen en burgerslachtoffers.

Ooggetuige

Vanaf 11.00 uur zijn belangstellenden welkom in de kerk. Om 11.30 uur opent de Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar de herdenking. Toespraken zijn er onder meer van vertegenwoordigers van de geallieerde landen. Ooggetuige van de bevrijding Henk Wildeboer en scholiere Erica Francke doen hun verhaal. Cor Heijkoop vertelt over operatie ‘Calendar’ en Jannie Heijn–Oostdijk draagt een gedicht voor van burgerslachtoffer Willem Oostdijk. Na de taptoe nemen de aanwezigen twee minuten stilte in acht. Daarna klinken de volksliederen en worden er kransen gelegd.

Uncle Beach

Vervolgens is er rond 14.00 uur een korte plechtigheid in herdenkingsgebied Uncle Beach, met een demonstratie van het Korps Commandotroepen.

‘s Avonds om 20.00 uur verzorgen het Scheldeloodsenkoor en Koninklijke Harmonie Ons Genoegen een herdenkingsconcert in de Sint Jacobskerk.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief