spelers STEC
spelers STEC Foto: stec

Jubilerend STEC speelt 'Allemaal Toneel!'

Door: Britta Janssen Actueel

OOST-SOUBURG – De Souburgs Toneel en Cabaret vereniging STEC bestaat zeventig jaar. Ter gelegenheid van het jubileum voert het gezelschap het toneelstuk ‘Allemaal Toneel!’ op in wijkcentrum De Zwaan in Oost-Souburg. Het stuk is de leden van STEC op het lijf geschreven. Ze spelen namelijk naast de rollen uit de voorstelling ook zichzelf. Als de acteurs niet zo ervaren en talentvol waren geweest, hadden de dubbelrollen voor verwarring kunnen zorgen.

STEC is een kleine en hechte toneelclub. Twee keer per jaar presenteren zij een voorstelling en dit najaar is dat ‘Allemaal Toneel!’. Dit stuk is geschreven door Anneke den Hartog en geregisseerd door René de Jonge.

Passend

De leescommissie, bestaande uit vier personen, heeft lang gezocht naar het perfecte jubileumstuk. In de loop der jaren hebben zij tientallen stukken van toneeluitgeverij De Toneelcentrale doorgelezen. Met twee voorstellingen per jaar is het een zoektocht zonder einde. “Als ik een stuk lees, zie ik het voor me”, vertelt secretaris en regisseuse Ineke Verduijn. “Het is moeilijk om een passend stuk te vinden. We moeten rekening houden met het aantal acteurs die willen spelen en hun leeftijden, maar ook met de duur van het stuk en het decor dat gemaakt moet worden.”

Zwaan

Elke maandagavond wordt er gerepeteerd in verenigingsgebouw De Blazer van muziekvereniging Vlijt en Volharding in Oost-Souburg. De uitvoeringen zijn in wijkcentrum De Zwaan. Omdat dit gebouw op de nominatie staat om gesloopt te worden, heeft STEC volgend jaar een groot probleem. “De voorjaarsvoorstelling zal nog in De Zwaan kunnen plaatsvinden, maar daarna is het onzeker waar we terecht kunnen. We hebben een podium met verlichting en geluid nodig, en dat is er verder nergens in Souburg”, aldus Verduijn. René de Jonge vertelt dat STEC over de toekomst in gesprek is met de gemeente Vlissingen. “Hopelijk komen ze met een goed alternatief. Desnoods een podium in Vlissingen, maar liever hebben we een plek in het dorp. STEC is namelijk echt een vereniging van Souburg.”

Kunstroof

‘Allemaal Toneel!’ is een avondvullend programma over het reilen en zeilen van een toneelvereniging en de steeds terugkerende zoektocht naar een stuk dat opgevoerd kan worden. Het verhaal dat uiteindelijk gekozen wordt, gaat over een ontbrekend deel van Rembrandts schilderij de Nachtwacht. Met een kunstroof, moord en al die dubbelrollen is de voorstelling een komische thriller. “Tijdens het repeteren was het soms verwarrend. De grens tussen spel en echt wordt kleiner als je jezelf moet spelen”, zegt De Jonge. “Maar het is allemaal goed gekomen, want het zijn echt podiumbeesten. Tijdens de eerste repetitie in De Zwaan gingen de acteurs helemaal los, dus dat belooft wat voor de voorstellingen.”

Voorstellingen

Ter ere van het 70-jarig jubileum van STEC is er in de pauze van de voorstellingen een grotere loterij met meer prijzen dan normaal gesproken. ‘Allemaal Toneel!’ is te zien op zaterdag 26 oktober en zaterdag 2 november. De zaal van De Zwaan opent om 19.30 uur. Kaarten zijn tijdens de voorverkoop en aan de deur verkrijgbaar. Kijk voor meer informatie op www.stec.nu.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief