zeeuwse-vlag-zeeland-large_4384519_1389995_8171391_4275085
zeeuwse-vlag-zeeland-large_4384519_1389995_8171391_4275085

Op wie en wat kun je woensdag eigenlijk stemmen in Zeeland?

GOES - Stemmen kun je woensdag 20 maart op maar liefst veertien Zeeuwse partijen. Hieronder de deelnemers aan de verkiezingen voor Provinciale Staten. Ze staan gerangschikt van groot naar klein en nieuw, hun lijsttrekkers en een opvallende quote uit hun verkiezingsprogramma.


Het CDA was de afgelopen vier jaar met de VVD en SGP de grootste partij in Provinciale Staten. De drie hadden zes zetels.

Jo-Annes de Bat, sinds 2015 gedeputeerde en daarvoor wethouder in de gemeente Goes, voert de lijst aan. "Het CDA wil het (economisch) potentieel van Zeeland verder ontwikkelen zonder afbreuk te doen aan de Zeeuwse eigenheid. Dit vereist een open, ambitieus en zelfbewust Zeeland."

VVD

Kees Bierens is net als in 2014 lijstaanvoerder van de VVD. Hij is afkomstig uit Meliskerke. “Nu de Zeeuwse economie groeit en bloeit, vormt de krapte op de regionale arbeidsmarkt in toenemende mate een probleem. De VVD wil de aantrekkingskracht van Zeeland versterken door een langlopende, integrale imagocampagne”, zeggen de liberalen in hun programma.

SGP

Harry van der Maas is opnieuw lijsttrekker en kandidaat-gedeputeerde voor de SGP. Van der Maas woont in Aagtekerke. “Snel, slim en schoon vervoer in Zeeland”, is één van de speerpunten van de partij. “We willen een Zeeuwse topconferentie organiseren over het ontwikkelen van nieuwe vormen van (openbaar) vervoer voor een optimale bereikbaarheid.”

SP

De SP was de afgelopen vier jaar één van de grootste oppositiepartijen. Ze gaat opnieuw onder leiding van Ger van Unen uit Kloosterzande de verkiezingen in. ”Waarden en gemeenschapsvoorzieningen zijn afhankelijk gemaakt van privaat winstbejag. Dit tast ook in Zeeland de leefbaarheid aan en schaadt het vestigingsklimaat, vooral op de terreinen van gezondheidszorg, geestelijk welzijn, maatschappelijke opvang, openbaar vervoer en cultuur.”

PVV

Met vier zetels was de PVV de afgelopen jaren net zo groot als de SP. Peter van Dijk uit Goes voert de lijst aan. “Niet onnodig geld over de balk smijten, maar verstandig omgaan met de portemonnee. Geld kan immers maar één keer worden uitgegeven. We moeten dus eerst denken voor we doen”, staat in het programma ‘Recht door zee’.

PvdA 

De PvdA was de afgelopen vier jaar de kleinste coalitiepartij. Anita Pijpelink uit Middelburg is de beoogde opvolger van gedeputeerde Ben de Reu. Zij staat op nummer één. “Mensen moeten zeker zijn van fatsoenlijk werk en goed onderwijs, betaalbaar wonen en prettig samenleven, een groene, gezonde en veilige omgeving, goede bereikbaarheid van onze steden en dorpen en een eerlijk en betrokken bestuur.”

D66

Ton Veraart uit Vlissingen staat bovenaan de 23 namen tellende lijst van D66. Hij was de afgelopen periode fractievoorzitter. "Een levendige provincie waar mensen een duurzame toekomst hebben. Dat is wat D66 wil”, zegt hij in het verkiezingsprogramma.

ChristenUnie

Met Goesenaar Jan Henk Verburg als lijsttrekker wil de ChristenUnie zich sterk maken voor iedereen. “Op basis van feiten moeten we over grenzen van sectoren heen kijken. Dit geldt voor thema’s als onderwijs, zorg en het openbaar vervoer.”

Partij voor Zeeland

De Partij voor Zeeland en Zeeland Lokaal doen als Partij voor Zeeland samen mee aan de verkiezingen. François Babijn is de nummer één. “Na de fusie pleiten we als enige onafhankelijke partij in Zeeland voor een kruisbestuiving van kennis en kunde, via korte lijnen, doelmatige en snelle communicatie.”

GroenLinks

De kans dat GroenLinks meer zetels krijgt dan de ene die ze nu heeft is groot, gezien de peilingen. Gerwi Temmink uit Nieuwerkerk staat bovenaan. “Wij willen dat Zeeland de eerste klimaatneutrale provincie wordt. We hebben als taak het mogelijk te maken dat we nog generaties lang van ons mooie Zeeland kunnen genieten.”

50Plus

50Plus heeft sinds deze periode één zetel in Provinciale Staten. Vlissinger Willem Willemse bezette deze en is nu weer lijsttrekker. “50PLUS is tegen de concentratie van ziekenhuizen. Medische zorg moet voor de inwoners van Zeeland goed bereikbaar zijn en op peil blijven.”

DENK

DENK doet voor het eerst mee met Serif Uysal uit Middelburger als lijsttrekker. “Alle Zeeuwen moeten kunnen genieten van het groen, water en de natuur, ook in de buurt van de eigen woning.”

Partij voor de Dieren

Trees Janssens uit Middelburg is lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. “Het volbouwen van de kust moet stoppen. De Zeeuwse kustlijn met al haar eilanden is uniek en onderscheidend.”

Forum voor Democratie

Forum voor Democratie doet ook voor het eerst mee. Fred Walravens voert de lijst aan. Net als de partij voor de Dieren wil hij geen ‘verdere verstedelijking van de Zeeuwse kust’.

Wie zich meer wil verdiepen moet de stemhulp raadplegen op zeeland.mijnstem.nl. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief