Historisch Topografische Atlas Gemeentearchief Vlissingen
Historisch Topografische Atlas Gemeentearchief Vlissingen Foto: Historisch Topografische Atlas Gemeentearchief Vlissingen

Den Spiegel laat het gewone leven tijdens de oorlog zien

Door: Eugene de Kok Algemeen

VLISSINGEN - Alle inwoners van de gemeente Vlissingen krijgen binnenkort een exemplaar van Den Spiegel in de brievenbus. De speciale editie van het tijdschrift van de vereniging Vrienden van het Muzeeum en het gemeentearchief staat in het teken van het dagelijkse leven tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Het blad wordt in het kader van de herdenking en viering van 75 jaar bevrijding in een oplage van 19.000 exemplaren huis-aan-huis verspreid.

Herdenkingsjaar

Adri Meerman en Aafke Verdonk-Rodenhuis hebben een groot deel van de artikelen geschreven. “In dit herdenkingsjaar is er veel aandacht voor de oorlogsvoering en het krijgsgeweld tijdens de Slag om de Schelde. Wij wilden het niet strategisch belichten, maar juist kijken naar het dagelijkse leven in Vlissingen”, vertelt Meerman. “We wilden beschrijven hoe het voor de mensen in Vlissingen was. Langzaam maar zeker kwamen er vanzelf onderwerpen naar boven”, vult Verdonk-Rodenhuis hem aan. “Natuurlijk ontkom je niet aan het beschrijven van de oorlogshandelingen, maar we wilden ons vooral richten op het gewone leven.” 

Huisdieren

In het blad lees je dus niet alleen artikelen over de landing op Uncle Beach en het bouwen van de bunkers voor de Atlantikwall, maar ook over de ziekenhuizen, het verenigingsleven en de dieren in Vlissingen. “Een groot probleem is het ontbreken van voldoende voedsel voor de opgevangen dieren”, is te lezen in het hoofdstuk over huisdieren. “De oplossing wordt geboden door het verzamelen van het vele brood dat door het Franse leger is achtergelaten.”

Annie M.G. Schmidt

Bijzonder zijn de verslagen van Annie M.G. Schmidt, die in de oorlogsjaren bibliothecaris was in Vlissingen. “Het jaar 1944 kenmerkte zich door stormachtigheid, ook voor de openbare leeszaal”, schrijft zij in het jaarverslag waaruit ook blijkt dat er in dat jaar 27.243 boeken werden uitgeleend. “Het gewone leven ging ook in de meest gebombardeerde stad van Nederland gewoon door”, zegt archivaris Ad Tramper. “Iedereen probeerde zo normaal mogelijk te doen, maar af en toe barstte de bom en was het paniek en ellende. Dat willen we met deze editie laten zien”, zegt Meerman. 

Actie

Peter van Druenen is voorzitter van de vereniging Vrienden van het Muzeeum en het gemeentearchief. Hij koesterde al lang de wens om een exemplaar van Den Spiegel huis-aan-huis te verspreiden. Dit herdenkingsjaar vormde een goede aanleiding. Het besluit van de gemeenteraad van Vlissingen om het gemeentearchief te sluiten en naar het Zeeuws Archief in Middelburg te verhuizen ook. “We geven met deze actie een dubbele boodschap af. Aan de ene kant willen we met onze vereniging naar de duizend leden. Met ruim zevenhonderd mensen hebben we overigens al een ontzettend grote club mensen”, zegt van Druenen. “Er zit dan ook een lidmaatschapskaart in het blad. Waar het archief van Vlissingen ook is, we steunen het. Den Spiegel blijft sowieso verschijnen. Het is een heel belangrijk boegbeeld voor ons.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief