Peter Smid in actie als scheidsrechter. FOTO MARCEL KOUWENBERG
Peter Smid in actie als scheidsrechter. FOTO MARCEL KOUWENBERG Foto: Marcel Kouwenberg

'Ik moest meer zelfvertrouwen krijgen'

Door: Britta Janssen Sport

VLISSINGEN – Pieter Smid (63) begon al op zijn elfde met jiujitsu. Nu is de Vlissinger een fenomeen in de wereld van deze verdedigingssport. Hij is scheidsrechter, coach en trainer en beheerst ook nog andere verdedigingssporten, zoals judo en karate. Hij reist voor de sport de hele wereld over en heeft zelfs een jiujitsu-programma ontwikkeld in Japan.

“Wat jiujitsu voor mij zo mooi maakt, is dat je nooit hoeft te stoppen met leren”, vertelt Smid. “Er is altijd weer een uitdaging te vinden of anderen weten nieuwe trucjes, waardoor je zelf weer iets nieuws moet bedenken.”

Familie

Vanaf jongs af aan doet de Vlissinger al aan jiujitsu en hij is niet de enige in de familie. Ook zijn echtgenote en dochter van zestien beoefenen de sport. Diana Smid werd op vijftigjarige leeftijd nog derde van Nederland. Zowel Peter als Diana Smid blijft actief, want ze trainen minstens drie keer per week.

Zelfvertrouwen

“Ik ging jiujitsu doen, omdat ik werd gepest op de lagere school. Ik ben opgegroeid in een arm gezin. Ik had geen dure kleding en als ik iets nieuws kreeg, dan was het de broek van mijn opa. Die verstelde mijn moeder dan.” Smid had meer zelfvertrouwen nodig, vertelt hij. “Toen ik vroeger thuis kwam, vertelde ik mijn moeder dat ik gepest werd. Ze stuurde me dan zonder eten naar mijn kamer. Op dat moment viel het kwartje voor me. Ik moest sterker in mijn schoenen gaan staan.”

Al snel werd de verdedigingssport een passie voor Smid en met deze passie reist hij de hele wereld over. “Ik ben al ontzettend veel landen geweest, waaronder Iran, Rusland en Japan. Ik heb alle continenten bezocht, op één na, namelijk Oceanië.”

Japan

Naast de kampioenschappen waarbij hij scheidsrechter is, was hij ook bezig met jiujitsu in Japan. “Ik was in Thailand voor het wereldkampioenschap van 2016, toen ik werd aangesproken door een man. Hij vroeg aan mij of de voorzitter van de federatie erbij kon komen zitten”, vertelt Smid.

“Tijdens het gesprek werd duidelijk dat de man uit Japan kwam. Hij vroeg of ik een jiujitsu-programma kon opzetten. Dat heb ik gedaan en het wordt nu zelfs naar Nederland vertaald.”

In de jaren ’80 begon de vechtsportbeoefenaar ook als scheidsrechter voor kampioenschappen. “In de jaren ’80 zijn de eerste jiujitsu-kampioenschappen ontstaan. Daarvoor waren er alleen nog maar try-outs in Nederland.” Ook richtte hij in die tijd zijn eigen sportschool op. “Het was een allround sportschool, maar die heb ik vorig jaar verkocht aan een oud-student van mij.”

Klap

Een grote klap voor Smid was het moment zestien jaar geleden toen hij te horen kreeg dat hij een chronische ziekte had, waardoor hij in een rolstoel terecht zou kunnen komen. “Ik kreeg dit nieuws te horen toen mijn vrouw zwanger was van onze dochter. Het was een flinke klap voor me, maar ik heb tegelijkertijd tegen mijzelf gezegd dat het niet gaat gebeuren. Ik kom niet in een rolstoel terecht. Ik ga er alles aan doen om ervoor te zorgen dat ik nog Jiujitsu kan beoefenen.”

Plezier

Smid en zijn vrouw hebben nog veel plezier in de verdedigingssport. “Mijn vrouw is sinds twee jaar ook scheidsrechter. Ikzelf mag een programma voor Nederland ontwikkelen en over een aantal maanden zit ik Roemenië voor een kampioenschap.”

BIJDRAGE CÉDRIC BROODMAN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief