Het Nollestrand in Vlissingen.
Het Nollestrand in Vlissingen. (Foto: Beeldenbank Laat Zeeland Zien / Ben Seelt)

Vlissingen mag strandbeheer van rechter overdoen

  Actueel

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen mag Stichting Strandexploitatie Veere (SSV) dit jaar haar stranden laten beheren. Dat heeft de rechter bepaald.


Het Vlissingse college van burgemeester en wethouders besloot met waterschap Scheldestromen de SSV met ingang van dit strandseizoen alle Vlissingse stranden te laten beheren en onderhouden. Het waterschap is deels eigenaar van de Vlissingse stranden. Vlissingen moet 97.000 euro bezuinigen op het strandbeheer en door de samenwerking met de SSV haalt ze deze bezuiniging naar eigen zeggen bijna. ‘Er blijft een tekort van 9.000 euro’, aldus de gemeente. ‘Het college spant zich in om de bezuiniging de komende jaren te halen.’

Overtreding

De rechter in Breda deed uitspraak in een kort geding, aangespannen door de Vlissingse strandwacht Albert Dijkstra. Hij stelt dat Vlissingen de aanbestedingsregels overtreedt met de samenwerking met de SSV. ‘Ik ben ongelooflijk teleurgesteld om na 32 strandseizoenen op deze wijze te worden geconfronteerd met dit besluit’, reageerde Dijkstra via Facebook op het nieuws dat Vlissingen zaken wil doen met SSV.

Weloverwogen

‘De rechter heeft alle vorderingen afgewezen’, schreef het Vlissingse college maandag in een brief aan de gemeenteraad. ‘De voorzieningenrechter oordeelt dat er sprake is van een weloverwogen argumentatie en deugdelijke motivering. Het college van burgemeester en wethouders is bevoegd om af te wijken van het beleid en mocht op basis daarvan de overeenkomst sluiten.’ Eerder liet burgemeester Bas van den Tillaar al weten dat Dijkstra kan overstappen naar de SSV.

Verkenning

Als de gemeente een langjarige opdracht wil gunnen, moet zij zich aan de regels van het aanbestedingsrecht houden. Om tot een meerjarige overeenkomst voor na dit seizoen te komen, voert Vlissingen een verkenning uit. Dit onderzoek is naar verwachting in het najaar afgerond.

Verhuur

Naast het beheer en onderhoud, gaat de SSV ook het Badstrand en Nollestrand bewaken. De twee stranden worden onderhouden op het kwaliteitsniveau van de blauwe vlag.

Het waterschap stoot de strandexploitatie af om zich te richten op haar kerntaken. Vlissingen exploiteert de stranden voortaan. Doordat ze daardoor meer inkomsten krijgt, onder meer uit de verhuur van strandhuisjes, bespaart de gemeente flink op de kosten. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief