Op een groen schoolplein leren en ontdekken kinderen in de buitenlucht.
Op een groen schoolplein leren en ontdekken kinderen in de buitenlucht.

'Groen plein goed voor kind én leerkracht'

  Actueel

MIDDELBURG - Een groen schoolplein is goed voor de gezondheid en prestaties van kinderen en hun leerkrachten. Dat stelt IVN Natuureducatie. Daarom verleent ze hiervoor met hulp van de provincie Zeeland subsidie aan Zeeuwse basisscholen.IVN baseert haar conclusies op recent onderzoek dat ze de HZ University of Applied Sciences liet uitvoeren naar schoolpleinen en buitenlessen in Zeeland. 'Een groen plein kan de gezondheid en leerprestaties van kinderen verbeteren én heeft een positief effect op de vitaliteit van leerkrachten', stelt IVN. 'Uit het onderzoek blijkt echter dat Zeeland nog weinig groene pleinen heeft. Bijna tachtig procent is grotendeels grijs. Dat lijkt vooral te komen door een gebrek aan geld.' Daarom lanceert IVN deze maand een subsidieregeling voor scholen die nog in 2019 willen vergroenen.

Ontwikkeling
Steeds meer studies laten volgens IVN zien dat een natuurlijke schoolomgeving goed is voor de ontwikkeling van kinderen. 'De groene omgeving draagt vooral bij aan de ontwikkeling op motorisch, cognitief en sociaal vlak. Enkele studies tonen zelfs aan dat de schoolprestaties van kinderen verbeteren naarmate de omgeving groener is.'

Stress
Ook leerkrachten varen wel bij een groen plein, aldus IVN. 'De werkdruk in het onderwijs is hoog. Een groen schoolplein lijkt kansen te bieden om stress te reduceren.' Bijna alle leerkrachten uit het praktijkonderzoek zouden graag een groen schoolplein willen. HZ-onderzoeker Sybren Slimmen stelt dat, als er al groen is op een schoolplein, dit weinig wordt gebruikt tijdens pauzes of lessen.

Revolutie
Kinderen brengen volgens IVN zo'n veertig procent van de tijd dat ze wakker zijn door op school, veelal binnen. 'En dat terwijl kinderen gezonder zijn én beter leren door veel buiten te zijn.' Daarom zijn IVN Natuureducatie, GGD Zeeland en de HZ de Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen begonnen, met steun van de provincie en het rijksprogramma Jong Leren Eten. 'Het doel is om een schoolgeneratie alle Zeeuwse kinderen een groene speel- en leerplek geven.' Het onderzoek van de HZ en de subsidieregeling voor scholen maken hiervan deel uit.Om scholen tegemoet te komen in de kosten voor het groener maken van hun pleinen, biedt IVN Natuureducatie met steun van de provincie Zeeland een subsidie aan. 'Vijftig procent van de materiële kosten kan worden vergoed, tot een maximum van 10.000 euro.' IVN hoopt dat nog dit jaar de eerste tien Zeeuwse scholen een start maken met de vergroening.

Meer informatie
Meer informatie is te vinden op groenerevolutiezeeland.nl. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief