Afbeelding

Aanpak voor opruimen asbestdaken

Door: Britta Janssen Actueel

VLISSINGEN - De eigenaren van woningen en bedrijfspanden met mogelijk asbestdaken krijgen een brief van de gemeente Vlissingen. Hierin wijst ze hen op de wettelijke plicht om deze daken voor 2025 te verwijderen. Het gaat in de gemeente Vlissingen om 2440 adressen, waarvan 1080 particuliere eigendommen.

Per 1 januari 2025 zijn asbestdaken uit veiligheidsoogpunt verboden. Vanaf die datum zijn gemeenten verplicht om de naleving van dit verbod te controleren, zonodig met dwangsommen en politie-inzet.

Noodzaak

Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk asbestdaken op tijd zijn opgeruimd gaat Vlissingen haar inwoners en ondernemers hierover voorlichten. Volgens de gemeente zijn veel particulieren slecht geïnformeerd. ‘Eigenaren weten niet dat bijvoorbeeld dakleien, dakbitumen of golfplaten asbestvezels kunnen bevatten’, staat in een gemeentelijke nota. ‘De noodzaak om het asbestdak te saneren heeft velen nog niet bereikt.’

Kosten

Oorspronkelijk was het Vlissingse standpunt dat het aanpakken van asbestdaken de verantwoordelijkheid van de eigenaar is. Inmiddels vindt ze het toch belangrijk om eigenaren te stimuleren het asbest op te ruimen, omdat de controles de gemeente straks veel capaciteit kosten.

Verdacht

Samen met de gemeenten Veere, Middelburg en Goes, die even ver zijn met de aanpak, heeft Vlissingen een asbestinventarisatie uitgevoerd. Onderzoek naar onder meer de bouwperiode en visuele inspecties bij ruim 30.000 panden heeft 2440 ‘asbestverdachte’ adressen opgeleverd in Vlissingen. Daarvan zijn er 1080 in eigendom van particulieren. ‘Zo’n tachtig procent van deze daken zijn kleiner dan 35 vierkante meter en dat mag een eigenaar zelf verwijderen.’ Eigenaren die hulp willen, attendeert de gemeente in de brief op de diensten van een speciale organisatie. Die begeleidt groepen eigenaren bij het gezamenlijk laten vervangen van hun asbestdaken door dakbedekking zonder asbest, zodat de kosten lager uitvallen.

Verweerd

‘Asbest en asbestvezels komen in veel dakbedekkingsmaterialen voor. Vanaf 1993 mogen daken met asbesthoudende materialen, bijvoorbeeld leien, bitumen en cementplaten wettelijk niet meer worden toegepast. Sanering is noodzakelijk, omdat veel daken na dertig jaar verweerd zijn en er steeds meer asbestvezels vrijkomen. Deze daken leveren risico’s op voor de volksgezondheid en de leefomgeving.’

Augustus

Naar verwachting krijgen de Vlissingse eigenaren eind augustus of begin september de informatiebrieven in de bus. Vlissingen stelt vooralsnog geen financiële mogelijkheden te hebben om eigenaren subsidie te verlenen voor de asbestsanering.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief