Hans Dert (l) en Jacques Cats met het nieuwe boek.
Hans Dert (l) en Jacques Cats met het nieuwe boek. (Foto: Britta Janssen)

'Boek is mooie promotie voor Vlissingen'

  Actueel

VLISSINGEN - Hans Dert staat liever niet in het middelpunt van de belangstelling, maar zijn kinderen en kleinkinderen overtuigden hem ervan dat een boek over hun fotografenfamilie een waardevol naslagwerk zou opleveren. En zo was de tachtiger vrijdag getuige van de presentatie van ‘3x Dert’, vol foto’s die hij en zijn vader en opa de afgelopen eeuw van Vlissingen maakten.


De naam Dert staat voor liefde voor de fotografie en ruim een eeuw ondernemerschap. In 1990 sloot de zaak aan de Nieuwendijk, met een enorme hoeveelheid foto’s van Vlissingen als nalatenschap. In 2017 kreeg het gemeentearchief van Vlissingen zo’n 125.000 negatieven van ‘Dert-foto’s’ in beheer - inmiddels in eigendom - en dat inspireerde oud-journalist en publicist Jacques Cats voor de realisatie van het boek ‘3x Dert, portret van een fotografenfamilie’. “Tekst kan afleiden van een foto, maar ook houvast bieden”, zei Cats vrijdag. “Zoals bij de foto van de Jugendstil-panden aan de Spuistraat. Daar konden vroeger nog schepen afmeren.”

'Edison-salon'
Bij de boekpresentatie in boekhandel ‘t Spui in Vlissingen nam Hans Dert het publiek in vogelvlucht mee door zijn familiegeschiedenis, waarvan hij sinds 1931 deel uitmaakt. De eerste winkel van familie Dert opende in 1887. Verschillende uitbreidingen, de introductie van de snelfotografie en de opening van de ‘Edison-salon’ zijn mooie herinneringen, maar de familie moest ook oorlog, watersnood en de crisis-jaren ‘30 zien te doorstaan. “In de oorlog maakten we zo nodig pasfoto’s op het trottoir”, illustreerde Dert, die in 1949 na zijn opleiding volop aan de slag ging in de zaak van zijn ouders.

Wereldberoemd
Portretfoto’s maken dan ook deel uit van de ‘Dert-collectie’, evenals bijvoorbeeld bruidsfoto’s en beelden van scheepswerf De Schelde, de boulevard en de stranden. Het geheel geeft een uitgebreid beeld van de uitstraling en ontwikkeling van Vlissingen in de twintigste eeuw. In zijn boek heeft Cats de selectie foto’s voorzien van soms korte tot langere begeleidende teksten. De beroemde foto van de boulevard bij storm siert de cover van ‘3x Dert’. “Ik ben er erg blij mee dat die foto van mijn vader zo’n mooie plek heeft gekregen”, zei Hans Dert.


Tram
De Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar, ook aanwezig bij de presentatie, noemde het boek een mooie promotie voor de stad. “Er is maar één ding jammer en dat is dat het boek maar 119 pagina’s telt”, zei hij. “Het geeft een fantastisch beeld van de stad, met bijvoorbeeld de tram in de Badhuisstraat.” En dat terwijl archiefdiensten zich oorspronkelijk alleen bezighielden met tekst, lichtte de Vlissingse gemeentearchivaris Ad Tramper vrijdag toe. “Maar men moest er op den duur toch aan geloven en langzamerhand werden kaarten en plattegronden aan het archief toegevoegd”, illustreerde de archivaris. Toen Tramper in 1991 in dienst kwam bij het Vlissingse archief kwamen er al vaak bezoekers langs om specifiek oude foto’s te bekijken. “Daar waren toen ook al Dert-foto’s bij.”

Digitaal
Met het digitaliseren van het grootste deel van het ‘Dert-archief’ komen de foto’s ook beschikbaar voor belangstellenden buiten Vlissingen.
Het boek '3x Dert, portret van een fotografenfamilie' van Jacques Cats is onder meer verkrijgbaar bij boekhandel 't Spui in Vlissingen.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 

Vacatures

Teamleider verpakking

Steenbergen

Technicians

Bergen op Zoom

Productiemedewerker

Tholen

Allround timmerlieden

Tholen

Operators

Bergen op Zoom