Chawwa Wijnberg draagt een gedicht voor bij de struikelstenen, rechts op de voorgrond.
Chawwa Wijnberg draagt een gedicht voor bij de struikelstenen, rechts op de voorgrond. (Foto: Britta Janssen)

Stil staan bij struikelstenen

  Actueel

VLISSINGEN - Op vier locaties in de Vlissingse binnenstad herinneren struikelstenen sinds donderdagmiddag aan de Joden die hier woonden en in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.


Enkele tientallen mensen, onder wie nabestaanden van de geëerde burgers, zagen donderdag hoe de zes keien met messing plaatjes in het trottoir gelegd zijn.

Namen

Twee struikelstenen in de Lepelstraat, ter hoogte van huisnummer 7, eren Barend Bouman en zijn echtgenote Liza Noach. Het steentje bij de Nieuwendijk 10 draagt de naam van Jacob Cracau. Even verderop, ter hoogte van Nieuwendijk 54-60 liggen twee struikelstenen voor Hendrika Glazer-van der Sluis en haar dochter Mina Helena Salomé Glazer. Ter herinnering aan Jacob Willem Lourier is er een steen gelegd bij Walstraat 2.

Bouman

De Stichting Struikelstenen Zeeland verzorgt de plaatsingen. Een lid van de stichting vertelde bij de stenen over de Joodse mensen die ze eren. "De steen ligt hier precies tussen de drie panden die Barend Bouman bezat", zei ze in de Lepelstraat. Bouman begon in 1918 een zaak in manufacturen en hier kwamen later meerdere vestigingen bij. "Huizen van ongeregelde goederen, dat was een mooie benaming die ik over de winkels tegenkwam. De zaken van Bouman hadden een goede naam. Ze verkochten waar van kwaliteit en ook hun mooie etalages werden geprezen."

Afgebroken

Bij de struikelstenen zijn bloemen en kiezelstenen gelegd. Chawwa Wijnberg, voormalig stadsdichter van Middelburg, droeg een gedicht voor en er klonken ook Hebreeuwse woorden. De Vlissingse burgemeester Bas van den Tillaar was ook aanwezig bij de plaatsingen en sprak de aanwezigen toe. "Deze struikelstenen herinneren aan onze Joodse mede-burgers die hier woonden, werkten en speelden. Het waren gewone, hardwerkende mensen, wiens leven plots werd afgebroken. Daarbij moeten we blijven stilstaan. Dat kunnen we letterlijk bij deze struikelstenen." 

Stichting Struikelstenen Zeeland zet zich in om weggevoerde en omgebrachte Joden uit de provincie te herdenken. Onder meer in Middelburg liggen al struikelstenen. Donderdag zijn er ook in Goes steentjes geplaatst. Met de hulp van de Zeeuwse archiefdiensten zoekt de stichting naar het laatste Zeeuwse woonadres van de Joodse mensen.

Meer informatie is te vinden op www.struikelstenenzeeland.nl.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

Vacatures

Meerdere vacatures

Yerseke

Bezorgers

Middelburg

Bezorgers

Middelburg

Teamleider

Rilland

Chauffeur

Roosendaal

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief