Vrijwilligers in 'hun' Podium De Piek.
Vrijwilligers in 'hun' Podium De Piek. (Foto: Britta Janssen)

Uur van de waarheid voor vrijwilligers De Piek

  Actueel

VLISSINGEN - Na zich bijna een jaar met hart en ziel te hebben ingezet voor het behoud van een cultureel podium in Vlissingen is het nu afwachten voor Stichting Podium De Piek Vlissingen. Deze week krijgt het stichtingsbestuur meer duidelijkheid over de toekomst van het Vlissingse college van burgemeester en wethouders.


Door de gemeentelijke bezuinigingen was De Piek vorig jaar bijna gesloten. De gemeente Vlissingen gaf sympathisanten vorige zomer een jaar de tijd om te bewijzen dat een podium in de stad bestaansrecht heeft. Hiervoor richtten vrijwilligers de Stichting Podium De Piek Vlissingen op.

Spannend

De afgelopen maanden organiseerde het stichtingsbestuur allerlei concerten in het podium in de Hellebardierstraat. Ook heeft ze vrijwilligers geworven en samenwerkingen opgezet, bijvoorbeeld met scholen. Zo wil de stichting ook andere kunstvormen en jong talent een podium te bieden.

Met deze bredere opzet kan het podium in de ogen van de stichting behouden blijven, zegt voorzitter Kevin van Gorkom. “Het is heel spannend hoe de gemeente gaat reageren, maar we zijn trots op wat we de afgelopen maanden hebben neergezet. Er is veel gebeurd. In de periode van december tot en met mei organiseerden we in De Piek meer dan honderd podiumacts, verdeeld over ruim veertig evenementen.”

Faciliteiten

Bij de start van het ‘proefjaar’ zei wethouder Rens Reijnierse dat de stichting moest laten zien of ‘De Piek zijn eigen broek kan ophouden’. “Hebben we het dan over een zwembroek of designerbroek?”, zegt de stichtingsvoorzitter een jaar later. “Een zwembroek lukt ons, als we hulp krijgen. We vragen de gemeente niet om geld, maar om faciliteiten en samenwerking. Mogen we gratis in het gebouw blijven?”

Tijd

Het stichtingsbestuur stelt dat ze door de tijdelijke situatie minder heeft bereikt dan mogelijk is. “We vragen de gemeente om meer tijd. Als we nog minimaal twee, drie jaar mogen doorgaan, kunnen we een serieuze partner zijn en fondsen werven en meer vrijwilligers aan ons binden. Dan kunnen we alles ook professioneler organiseren. Onze penningmeester telt nu bijvoorbeeld ook de kassa.” Het is volgens Van Gorkom realistisch om op meer vrijwillige inzet te rekenen. “Het gaat niet om tientallen vrijwilligers die zich hebben aangemeld, maar wel enkele mensen die enthousiast zijn en die we nu niets structureels kunnen bieden, omdat het voortbestaan van De Piek onzeker is.”

Verhuizen

Als de gemeente de stichting groen licht geeft om door te gaan, maar daarvoor een ander pand geschikter vindt, dan staat het bestuur open voor verhuizing. “Het gebouw aan de Hellebardierstraat is voor ons niet heilig. Als het maar een locatie in de binnenstad is, waar we intieme concerten voor tweehonderd man kunnen houden.”

In een gemeente met de grootte van Vlissingen kan een podium zich volgens de stichting niet richten op grote publieksgroepen, maar De Piek is bij uitstek geschikt voor een breed aanbod aan activiteiten voor kleinere groepen. “Een kleinschalig podium als De Piek kan ook goed fungeren als broedplaats voor initiatieven van nieuwe, vooral ook jeugdige talenten.”
Het stichtingsbestuur heeft door de gesprekken met de gemeente een ‘goed gevoel’ over de toekomst. “We willen graag verder en hopen dat we in ieder geval nog twee jaar de tijd krijgen. Als er een positief besluit komt, gaan we dat zeker vieren. De Piek verdient meer tijd.”

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief