Elna en Wouter Dert zijn Lid in de Orde van Oranje-Nassau geworden door hun vele inspanningen voor de scouting in Zeeland.
Elna en Wouter Dert zijn Lid in de Orde van Oranje-Nassau geworden door hun vele inspanningen voor de scouting in Zeeland. (Foto: Marielja ten Bruggencate)

'Vrijwilligerswerk is voor ons heel vanzelfsprekend'

  Actueel

VLISSINGEN – De Vlissingse Bode portretteert de komende weken inwoners die bij de lintjesregen in april een koninklijke onderscheiding ontvingen. Wouter Dert ( 56) en zijn vrouw Elna (55) werden op 26 april naar het Scoutcentrum Zeeland gelokt. Hij mocht niet zijn klusbroek aan, maar moest een nette uitzoeken.


"Ik dacht nog: wat maakt het uit? Ik had op dat moment nog niets door." Pas toen ze bij het parkeerterrein kwamen, kreeg Wouter Dert argwaan. Hij herkende auto's van zijn collega's, die doorgaans niet bij het scoutcentrum staan. Elna was wel op de hoogte van wat er zou gebeuren. Dacht ze. Tot het moment dat ze het Hopman Vernielhuis binnenliep en verrast werd door haar vriendinnen. Pas toen burgemeester Bas van den Tillaar van de gemeente Vlissingen tegen haar zei dat ook zij een erkenning kreeg, drong het tot haar door dat zowel zij als haar man voortaan door het leven gaan als Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Jeugdlid

Net als veel andere vrijwilligers binnen de scouting zijn Elna en Wouter Dert al op jonge leeftijd begonnen als jeugdlid. Elna was nog een klein meisje toen zij begon als kabouter bij de Gouden Cirkel in Middelburg. Wouter begon als zesjarige bij de welpen van de Watergeuzen in Vlissingen. Nadat zij jeugdlid af waren, traden ze toe tot de leiding. Waar Wouter bij verschillende watergroepen en aan verschillende speltakken leiding heeft gegeven, heeft Elna zich vooral toegelegd op de bevers. "Ik heb eerst een paar jaar de kabouters gedraaid, maar toen kwam Scouting Nederland in 1985 met een nieuwe speltak voor kinderen. Toen heb ik bij de Gouden Cirkel de bevers opgericht. Ik heb het altijd leuk gevonden en ik ben tot 2005 beverleiding geweest."

Elke dag

Binnen Scouting regio Zeeland heeft Elna veel gedaan voor alle beverspeltakken. Daarnaast heeft ze als organisator voor het team spel en programma bij de regio evenementen georganiseerd. Sinds 2010 is zij bureaumedewerker van de regio en sinds 2016 is Elna actief betrokken bij het team regio ambassadeurs dat scoutinggroepen in Zeeland ondersteunt op allerlei vlakken. "Elke dag ben ik met scouting bezig. Het is fijn om iets te kunnen doen voor anderen."

Vletten

Ook voor Wouter gaat er geen dag voorbij zonder scouting. Voordat hij in 2004 voorzitter van Scoutcentrum Zeeland werd, is hij bestuurslid geweest van de admiraliteit Zeeuwse Stromen en Stichting Samenwerkende Scoutinggroepen Vlissingen. "Het is voor ons heel gewoon om vrijwilligerswerk te doen en verantwoordelijkheid te nemen. Met een leuk team om je heen kun je veel bereiken", zegt Wouter. "Jaarlijks overnachten zo'n 20.000 scouts in het scoutcentrum aan het Veerse Meer. Alles draait op vrijwilligers. Dat vind ik echt geweldig." Tijdens de laatste Zewaka, een pinksterkamp voor waterscouts, is Wouter gaan kijken. "Als ik dan al die vletten zie aankomen met zeeverkenners, vind ik dat echt prachtig. Al die jonge gasten die plezier komen maken op het Scoutcentrum."

Gezien

Het sociale aspect van scouting, het samen optrekken en elkaar dingen bijbrengen, vinden Wouter en Elna erg belangrijk. Het ontwikkelen van vaardigheden krijgt veel aandacht binnen scouting. "Het is niet voor niets dat mensen over een kind met gedragsproblemen zeggen: breng maar naar de scouting. En het is een goed advies", zegt Wouter. "Bij scouting wordt iedereen gezien en krijgt iedereen de kans om mee te doen." Elna knikt bevestigend. "Veel groepen doen mee aan de Scouting Academy, waarbij leidinggevende hun kwalificatie kunnen halen."

Collectant

Naast al het vrijwilligerswerk voor de scouting zet Elna zich in als wijkhoofd en collectant voor de Hartstichting en helpt ze bij de boterhammenbrigade op een basisschool. Wouter is schipper op de Zeeuwse schouw Elisabeth (De Betje) en was voorzitter van de ondernemingsraad van waterbouw en staalconstructiebedrijf De Klerk Werkendam. "Zolang we kunnen lopen doen we vrijwilligerswerk", grapt Wouter, maar in zijn ogen kun je zien dat hij het meent. Tijdens de uitreiking van de lintjes op het Scoutcentrum waren familie, vrienden, collega's en scoutingvrijwilligers aanwezig. "Het zijn allemaal gouden lui", zegt Wouter. "Ze verdienen allemaal een lintje. Dat wij het mogen ontvangen vinden we een grote eer."

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>