Dans- en Folkloregroep Medioburgum-Walacra.
Dans- en Folkloregroep Medioburgum-Walacra. (Foto: Van Nieuwenhuize)

Zang, muziek en dans tijdens Folklore Festival Walcheren

  Actueel

OOST-SOUBURG - Aanstaande vrijdag is er al een avondvullend programma, maar zaterdag opent burgemeester Bas van den Tillaar van de gemeente Vlissingen de negentiende editie van Folklore Festival Walcheren in Oost-Souburg officieel. In de Karolingische Burg zijn dit weekeinde zangers, muzikanten en dansers uit heel Nederland en zelfs daarbuiten te zien en te horen. Uiteraard treden zij op in klederdracht.


Wie het jaarlijkse festival kent, weet dat de sfeer gemoedelijk is. Jong en oud, het hele gezin, is welkom in de feesttent op de Karolingische Burg. De dans- en kindergroep van het organiserende Medioburgum-Walacra en de muzikanten van Vlijt & Volharding houden de Souburgse eer hoog.

Knipoog

Daarnaast zijn er Vlissingse verenigingen present, zoals smartlappenkoor Scharretjoe en Dansgroep Vlissingen Internationaal die dansen uit verschillende landen laten zien. Humoreske, het amusementsorkerst van het Middelburgse Julianakorps, speelt afwisselende muziek met een knipoog.
Van verder weg komen onder meer het Belgische gezelschap de Boezeroenen en de Noord-Hollandse Spierdijker dansers met hun walsen, polka's en boerendansen. Zij treden op in West-Friese klederdracht.

Play-in

Op de zondag houdt Vlijt en Volharding van 13.30 tot 17.30 uur een play-in waarbij ze optreedt met andere muziekverenigingen. De play-in is inmiddels een vast onderdeel van het festival geworden. De fanfare en het jeugdorkest van Vlijt en Volharding spelen onder leiding van Albert John Vervorst en het slagwerkensemble en de samenspeelgroep spelen onder leiding van Petra van Antwerpen in de grote tent van het folklorefestival. Tijdens de play-in kunnen ensembles uit de wijde omgeving zich presenteren aan een publiek. 'Op deze middag laten de muzikanten zien en horen dat blaasmuziek meer is dan alleen fanfare, harmonie en brassband.'

Kindergroep

De organiserende dans- en folkloregroep Medioburgum-Walacra trakteert het publiek op een aantal oude dansen, merendeel van Zeeuwse oorsprong. Deze vereniging is in april 2014 ontstaan na de fusie van dans- en folkloregroep Walacra en folkloristische dansgroep Medioburgum. De vereniging heeft sinds vorig jaar een kindergroep. De jongens en meiden dansen op kinderliedjes van vroeger. 'We kampen met een dreigend ledentekort en nodigen iedereen die graag danst en Zeeuwse klederdracht een warm hart toedraagt uit om bij ons te komen dansen', laat Medioburgum-Walacra weten. Aanmelden kan tijdens het festival in de tent.

Reis

De leden van Medioburgum-Walacra gaan regelmatig op reis, bijvoorbeeld als ze worden uitgenodigd voor een festival. Dit jaar bracht een uitnodiging hen naar het Italiaanse San Remo en Baringen in Noorwegen. 'We bekostigen deze reizen deels met onze babbelaarverkoop op Zeeuwse markten. Natuurlijk zijn onze sponsoren en adverteerders, die een groot deel van het festival bekostigen, voor ons erg belangrijk. We willen hen hierbij hartelijk bedanken. Zonder hen zou er geen festival mogelijk zijn."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>