Dick van den Bout op het Pablo Picassoplein waar het Odensehuis gevestigd is.
Dick van den Bout op het Pablo Picassoplein waar het Odensehuis gevestigd is. Foto: Annet Eekman

'Blijf actief en onder de mensen'

Door: Britta Janssen Actueel

VLISSINGEN - Deze weken portretteert de Vlissingse Bode de inwoners die bij de lintjesregen in april een koninklijke onderscheiding ontvingen. Eén van hen is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau: Dick van den Bout. Met zijn verhaal sluit deze rubriek af.

Dick van den Bout heeft zijn hoge koninklijke onderscheiding te danken aan een lange reeks verdiensten, waarvan meerdere in het onderwijs. De onlangs gepensioneerde Van den Bout was jaren verbonden aan het ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, voorheen Scoop. Zo was hij directeur en onderzoeker. Deze functies leverden hem een groot netwerk op in het bedrijfsleven, onderwijs en de cultuursector en dat netwerk hielp hem ook als vrijwilliger.

Odensehuis

Van den Bout zegt meteen dat het lintje net zo goed verdiend is door de mensen om hem heen. “Ik vind het bijzonder dat ik geridderd ben, maar vroeg me ook af waaraan ik dit verdiend heb. Ik weet soms snel bij wie je een vraag moet neerleggen, maar je doet het altijd samen met anderen.” Zoals de oprichting van de Odensehuizen in Zeeland, voor mensen met dementie. Het tweede van Nederland - na Amsterdam - opende acht jaar geleden in Vlissingen. Inmiddels is er ook een in Zierikzee. Van den Bout is voorzitter van stichting Odensehuis Zeeland en bestuursvoorzitter van het landelijke platform van Odensehuizen. Samen met een groep bekenden uit onder meer de zorg en het welzijnswerk bezocht hij jaren geleden het Odensehuis in het Deense Odense. Het bleek een plek die veiligheid en ontspanning biedt, als een reddingsboei om te kunnen blijven meedoen in de samenleving, en tegen eenzaamheid. “De mensen doen er activiteiten, praten met lotgenoten en kunnen vooral zichzelf zijn. We dachten meteen: dit moeten we ook hebben in Zeeland. Voor de deelnemers is het Odensehuis een levenslijn, een verbinding met het leven, met elkaar.”

Warm bad

Na drie jaar voorbereiding, waarin er onder meer fondsen werden geworven bij de gemeente Vlissingen en provincie Zeeland, opende Odensehuis Vlissingen haar deuren. Als het aan Van den Bout ligt, komen er nog vele bij. “We worden ouder en krijgen vaker te maken met dementie. Het is belangrijk dat er plekken zijn waar mensen kunnen samenkomen en open kunnen zijn over hun situatie. Als ik binnenloop is het als een warm bad. De mensen zijn blij, maken muziek. Dáár gaat het om.”

College

Van den Bout was ook betrokken bij de realisatie van de Roosevelt Academy, nu University College Roosevelt. “Dat vind ik een van mijn belangrijkste wapenfeiten. Het college is zo belangrijk voor Middelburg en voor heel Zeeland, daar ben ik supertrots op.” Goed onderwijs in Zeeland is onmisbaar om jongeren hier te houden. De kennisfunctie optimaliseren maakt Zeeland volgens Van den Bout aantrekkelijker voor studie en carrière. “Er is een tweede college in aantocht en dat versterkt de uitstraling van Zeeland nog verder.” Van den Bout vindt het inspirerend om met en voor jonge mensen te werken. “Er staat een nieuwe, talentvolle generatie klaar, waarin ik enorm vertrouwen heb. Bijvoorbeeld als het gaat over oplossingen voor digitale vraagstukken.”

Actief

De gepensioneerde Vlissinger wil het rustiger aandoen, maar blijft bijvoorbeeld actief als gemeenteraadslid voor de Lokale Partij Vlissingen (LPV). “Ik probeer minder te vergaderen, haha. Maar bij de Odensehuizen blijf ik betrokken en ik vind het ook mooi om nieuwe initiatieven op weg te helpen.” Van Den Bout zou graag zien dat meer mensen vrijwilligerswerk gaan doen en zo lang mogelijk actief blijven. “Het is belangrijk voor anderen, maar ook goed voor jezelf. Daarbij blijft er behoefte aan de kennis van oudere mensen. Even Netflixen voor de ontspanning is prima en daarnaast lekker bezig en onder de mensen zijn.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief