Leo en Nel van der Kuijl verruilden Amsterdam voor Ritthem.
Leo en Nel van der Kuijl verruilden Amsterdam voor Ritthem. (Foto: Jessica Rovers)

'We gaan hier van ons levensdagen niet meer weg'

  Actueel

RITTHEM – De uit Amsterdam afkomstige Leo en Nel van der Kuijl hebben uitbundig gevierd dat zij elkaar zestig jaar geleden het ja-woord gaven.


Ter ere van hun huwelijksdag hebben Nel en Leo van der Kuijl met hun twee kinderen, vier kleinkinderen en twee achterkleinkinderen een bezoek gebracht aan Neeltje Jans. Ook was er een feest bij de Vier Linden in Goes voor de rest van de familie, vrienden en kennissen en kwam burgemeester Bas van den Tillaar van de gemeente Vlissingen op visite om het jubilerende echtpaar te feliciteren.

Tram

Leo en Nel van der Kuijl zijn blij dat ze het jubileum op deze manier hebben kunnen vieren. “Natuurlijk hebben we ups en downs gehad, maar eigenlijk hebben we altijd een goed huwelijk gehad”, vindt Nel. “Het voelt helemaal nog niet zo lang geleden”, vult Leo aan.

Hun eerste ontmoeting staat hen beiden nog helder voor de geest. “Dat was op dansen. Ik was twintig jaar en mijn vrouw negentien." Na afloop liep Nel over een brede straat in Amsterdam mee met een vriendin die al verkering had. “Opeens riep Leo vanuit een tram tegen die jongen: kan je wel met twee vrouwen? Toen zei mijn vriendin: als je lef hebt, kom je naar ons toe! Dat deed hij en toen was het gelijk raak.”

Rode krullen

Ook voor Leo was het liefde op het eerste gezicht. “Ze had een hele mooie jurk aan”, weet hij nog. “Hij had toen nog van die mooie, rode krullen en hij kon ontzettend goed dansen”, vertelt Nel. Veertien dagen daarna ging Leo in militaire dienst. “Ik dacht dat ik hem nooit meer zou zien, maar ik wachtte af en daar was hij weer op het perron.”

Nel werkte op kantoor bij een koffiebranderij en Leo was machinebediende bij Werkspoor. De huwelijksdag in 1959 verliep niet helemaal volgens plan. “Mijn man was te laat en later hoorde ik dat hij met zijn moeder al de rozen van mijn bruidsboeket heeft moeten verknippen, omdat er bruine randjes aan zaten. De auto die we hadden gehuurd deed het niet en alle foto's die gemaakt waren van de receptie waren mislukt. Maar verder was alles prima en daarna zijn we nog een week op huwelijksreis geweest naar Bergen aan Zee, omdat we nog geen eigen huis hadden en bij mijn ouders inwoonden.”

Schelde

Na de fusie van Werkspoor met Stork kwam Leo via een advertentie van de bond in 1970 in aanraking met de Schelde. “Ik werd hoofdbaas van een machinefabriek en dat heb ik gedaan tot aan mijn pensionering. In het begin was het best even wennen in Zeeland, maar we hebben het altijd erg naar ons zin gehad. Het is zo lekker stil hier, grandioos zo dicht bij de zee. We zouden van ons levensdagen niet meer weg willen.”

Vakantie 

Leo en Nel zijn nog redelijk mobiel en gaan elk jaar op vakantie naar Portugal. “We kunnen ons gelukkig nog goed verplaatsen alhoewel dat na mijn herseninfarct wel wat minder is”, vertelt Nel. “Mijn man heeft een nieuwe heup en nieuwe hartkleppen, maar als je oud wordt dan ga je nou eenmaal wat mankeren. Gelukkig hebben we veel hulp van de kinderen.”

BIJDRAGE JESSICA ROVERS

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>