Foto: IWM: Ted Dearberg

Twee dagen War, Wings & Concrete in Lasloods

  Actueel

VLISSINGEN - In de Lasloods in Vlissingen vindt vrijdag 18 en zaterdag 19 oktober 'War, Wings & Concrete' plaats. Stichting Wings to Victory en Stichting Festung Walcheren houden dit evenement in het kader van 75 jaar Slag om de Schelde.


Het programma biedt op beide dagen van 10.00 tot 18.00 uur vliegtuigen, lezingen, zendamateurs, kinderactiviteiten, tentoonstellingen en meer. De activiteiten vinden in de opgeknapte industriehal aan de Tweede Binnenhavenweg plaats, maar ook daarbuiten. Stichting Wings to Victory, bekend van de Zeeuwse Luchtvaartdagen op vliegveld Midden-Zeeland in Arnemuiden, organiseert War, Wings & Concrete samen met de Vlissingse Stichting Festung Walcheren. Festung Walcheren beheert een bunker naast de Lasloods.

Exposities

In en om de Lasloods kan jong en oud genieten van de luchtvaart', laat de organisatie weten. 'Er zijn onder meer echte vliegtuigen, helikoptervluchten, modelvliegtuigen, legervoertuigen, simulators en vliegtuigjes voor de kleintjes.' De tentoonstellingen gaan bijvoorbeeld over de Royal Air Force (RAF) tijdens de Slag om de Schelde, vrouwen in de oorlog en het museum van Wings to Victory. De expositie over de RAF tot allerlei foto’s, zoals van de bombardementen in Zeeland en Walcheren, luchtfoto’s van Vlissingen en foto’s van de gebruikte vliegtuigen. De tentoonstelling over de vrouwen in de oorlog geeft bezoekers een beeld van de vele taken die vrouwen vervuld hebben in de RAF, van vliegtuigbouw en -onderhoud tot het vliegen zelf. “De expositie over het museum van Wings to Victory toont markante items die opgegraven zijn in Zeeland”, laat Martien van Dijk van Wings to Victory weten.

F-16

Aan War, Wings & Concrete verlenen onder meer de Koninklijke Luchtmacht en oorlogsmuseum Vitality in Kapelle medewerking. De Koninklijke Luchtmarkt stelt een vliegsimulator van de F-35 (de JSF) ter beschikking. Ook komt er een echte F-16 naar de Lasloods en de kinderen mogen in de cockpit zitten.

De leden van de verschillende re-enactmentgroepen zijn gekleed in originele uniformen uit de oorlog en bedienen bijvoorbeeld radio's uit de periode van de Tweede Wereldoorlog en rijden in een origineel legervoertuig.

De lezingen gaan onder meer over Herbert Davy, een van de militairen die vanuit een vliegtuig de zeedijk bij Westkapelle bombardeerden. Op vrijdagmiddag staat er een lezing voor kinderen gepland van een ooggetuige van de luchtoorlog.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.wingstovictory.nl of de Facebook-pagina van Wings to Victory.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>