Op dit moment ziet de gemeente geen noodzaak om landbouwgrond in te leveren voor de realisatie van een zonnepark.
Op dit moment ziet de gemeente geen noodzaak om landbouwgrond in te leveren voor de realisatie van een zonnepark.

Geen zonnepark bij Ritthem

Door: Britta Janssen Actueel

RITTHEM - Er komt voorlopig geen 24 hectare groot zonnepark bij de Krukweg in Ritthem.

Dat laat het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vlissingen weten. Ze heeft zich gebogen over het plan van Solarpark Zeeland, maar het bedrijf laten weten geen medewerking te verlenen aan de realisatie ervan. "Het zonnepark is beoogd op landschappelijk waardevolle landbouwgrond", vertelde wethouder John de Jonge woensdag. "Volgens het bestemmingsplan mag er geen zonnepark komen in dit gebied en wij zien geen reden om het bestemmingsplan aan te passen."

Daken

Voor zover de gemeente nu kan overzien, is de realisatie van dit plan volgens de wethouder niet nodig om te kunnen voldoen aan de doelstelling voor de opwekking van duurzame energie in Zeeland, zoals die in het concept van de Zeeuwse Regionale Energiestrategie is opgenomen. "Het ziet ernaar uit dat we ook zonder dit initiatief de doelstelling bereiken om minimaal 500 mw aan zonne-energie op land op te wekken in 2030." Het Vlissingse college geeft er de voorkeur aan om eerst zoveel mogelijk zonnepanelen op daken te leggen. "Daarmee zijn we bijvoorbeeld bezig in Vlissingen-Oost. We zijn zuinig op het buitengebied en zien op dit moment geen noodzaak om waardevolle landbouwgrond op te offeren voor een zonnepark. Mocht er later toch behoefte ontstaan aan een zonnepark, dan vinden wij dat de provincie Zeeland hierin de regie moet nemen en bijvoorbeeld eerst moet kijken naar ruimte in Vlissingen-Oost."

Solarpark Zeeland heeft al het veertig hectare grote zonnepark gerealiseerd op grond van de gemeenten Vlissingen en Borsele rond de Sloehaven.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief