‘Er stromen ook veel mariniers ín’
Wethouder Albert Vader van de gemeente Vlissingen.
Wethouder Albert Vader van de gemeente Vlissingen.

‘Er stromen ook veel mariniers ín’

  Actueel

VLISSINGEN - Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie praat maandag met de Zeeuwse autoriteiten over het ‘dilemma’ rondom de verhuizing van de marinierskazerne, zoals zij dat vrijdag na overleg in de Ministerraad noemde.

Als de kazerne vanuit Doorn naar Vlissingen verhuist - zoals al in 2012 afgesproken - vreest de staatssecretaris voor problemen met het behoud van de mariniers en daarmee de continuïteit van het Korps Mariniers, liet ze vrijdagmiddag weten. Anderzijds is een heroverweging van het besluit slecht voor de Zeeuwse economie en werkgelegenheid, aldus Visser.


Instroom

Daarom spreekt ze maandag met vertegenwoordigers van de provincie Zeeland en gemeente Vlissingen. “Ik begrijp het dilemma niet, of de staatssecretaris moet over gegevens beschikken die ik niet ken”, reageert wethouder Albert Vader van de gemeente Vlissingen. “Ze gebruikt het argument van een vermeende hoge uitstroom van mariniers door de verhuizing van de kazerne naar Vlissingen, maar die hoge uitstroom willen wij met klem ontkrachten. De instroom is hoog, maar daar hoor ik haar niet over. Afgelopen week zijn er weer 83 mariniers bijgekomen.”

Tegenstand

Maandag hoopt Vader op een goed gesprek met Visser. “Dan kijken we welke richting het opgaat. Blijkt ze het besluit voor de verhuizing te willen heroverwegen, dan kan het kabinet rekenen op forse tegenstand vanuit Zeeland.” 

Weggedoken

Visser moet ook werken aan herstel van het vertrouwen tussen Den Haag en Zeeland, zegt Vader. “We voelen ons geschoffeerd. Toen dit dilemma begon te spelen, had de staatssecretaris meteen de telefoon moeten pakken. Nu is ze weggedoken voor de problemen en dat neem ik haar kwalijk.” Vader onderstreept ook dat Visser richting de provincie en gemeente nooit heeft gezegd dat ze zocht naar alternatieven voor de verhuizing naar Vlissingen. “Als blijkt dat ze hierover heeft gelogen, dan moet de Kamer daar wat van vinden.”

April

Het gesprek maandag zal het eerste van meerdere overleggen zijn, voorziet de wethouder. Het kabinet wil de Tweede Kamer uiterlijk 1 april een voorstel over de verhuizing van de marinierskazerne voorleggen.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief