Philip Freriks, Angelique Houtveen, Shirin Musa en Robert Vuijsje houden vrijheidscollege in Zeeland
Shirin Musa heeft een stichting opgericht die zich inzet voor gelijke rechten tussen mannen en vrouwen.
Shirin Musa heeft een stichting opgericht die zich inzet voor gelijke rechten tussen mannen en vrouwen. (Foto: Rogier Maaskant)

Philip Freriks, Angelique Houtveen, Shirin Musa en Robert Vuijsje houden vrijheidscollege in Zeeland

  Actueel

VLISSINGEN - In de aanloop naar Bevrijdingsdag, dinsdag 5 mei, houden Robert Vuijsje, Shirin Musa, Philip Freriks en Angelique Houtveen een vrijheidscollege in Zeeland.


Journalist en schrijver Robert Vuijsje is op dinsdag 7 april te zien en te horen in podium ‘t Beest in Goes, dj Angelique Houtveen houdt donderdag 16 april een vrijheidscollege in de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen, journalist en presentator Philip Freriks spreekt op vrijdag 17 april in de bibliotheek in Middelburg en Shirin Musa, oprichter van de mensenorganisatie Femme for Freedom, deelt haar visie op vrijheid op dinsdag 5 mei op het bevrijdingsfestival in Vlissingen.

Inspireren

Omdat het 75 jaar geleden is dat Nederland werd bevrijd van de Tweede Wereldoorlog zijn er dit jaar meer colleges dan ooit; ruim 70 door het hele land. Ze vinden plaats om jong en oud te inspireren om na te denken over de waarde van vrijheid. Het college op de HZ is besloten, de andere zijn voor iedereen gratis toegankelijk. 

Schaduwkanten

De sprekers delen hun persoonlijke visie op vrijheid. Robert Vuijsje (1970) beschrijft op komische en confronterende wijze hoe Nederland, de wereld en ook zijn eigen wereld, onherkenbaar zijn veranderd. Hij houdt een college over de vrijheid je gekwetst te voelen.

In haar lezing gaat Shirin Musa (1977) in op de rollen van mannen en vrouwen in het huwelijk, een college over de vrijheid van het individu en eigen keuzes maken.

3FM-dj Angelique Houtveen (1986) gaat op zoek naar de balans tussen vrijheid van expressie en 'verboden' muziek en Philip Freriks (1944) behandelt schaduwkanten van de bevrijding, ook al bracht die vooral veel goeds. Zijn broer is per ongeluk doodgeschoten door een Canadees tijdens de bevrijding van Nederland. 

Four Freedoms Meet Up

Dit jaar presenteert de organisatie van de vrijheidscolleges in samenwerking met de Roosevelt Foundation ook enkele speciale bijeenkomsten met belangrijke internationale sprekers die zich inzetten voor vrijheid. Dit zijn de Filipijnse journaliste Maria Ressa, Azza Karam van de organisatie Religions for Peace, televisiepresentator Sander de Kramer en de Italiaanse burgemeester van Palermo, Leoluca Orlando. Zij ontvangen op dinsdag 14 april in Middelburg allemaal de prestigieuze Four Freedoms Award van de Roosevelt Foundation. Na de officiële ceremonie, waarbij onder meer koning Willem-Alexander aanwezig is, is er een ‘Four Freedoms Meet Up’ in de Nieuwe Kerk in Middelburg. Tijdens deze publieke bijeenkomst kunnen jongeren en andere geïnteresseerden hen ontmoeten.

Kijk voor meer informatie op www.vrijheidscolleges.nl/agenda

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>