Jazzband Swart klaar voor debuutalbum

VLISSINGEN - De uit Vlissingen afkomstige saxofoniste Celia Swart studeert over twee maanden af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Drie jaar geleden ontmoette ze via haar opleiding - componeren voor orkesten en ensembles - haar vier Spaanse bandleden: Nano Peláez Alonso (vibrafoon), Guillermo Almo Martin Viana (drums), Raúl Santana (piano) en Luciano Varela (contrabas). De band Swart was geboren. Nu werkt het gezelschap aan het debuutalbum.


“Ik doe niets liever dan componeren”, vertelt Celia. Al vanaf haar negende bedenkt ze muzikale verhalen door allerlei klanken in haar hoofd samen te brengen. “Het was toen vooral filmmuziek die mij inspireerde.”

Groningen Na bij muziekvereniging Ons Genoegen te zijn begonnen op blokfluit, stapte ze over op klarinet en saxofoon en liet Zeeland uiteindelijk achter zich. Eerst verbleef ze in Groningen, maar ze voelde zich meer thuis in Den Haag.

Componeren Dankzij haar docenten aan het Koninklijk Conservatorium Martijn Padding en Guus Janssen heeft ze de juiste begeleiding gekregen om haar composities te leren uitschrijven op de juiste manier, in de juiste toonsoorten en -hoogten en voor de mooiste combinaties aan instrumenten. “Ik componeer ook wel eens met het programma Logic op mijn pc”, aldus de saxofoniste, “dat geeft weer andere mogelijkheden om mijn muzikale verbeelding vorm te geven.”

Wallie Vorig jaar mocht Celia Swart een stuk schrijven voor het Ricciotti Ensemble. Het is getiteld Wallie en gaat over een eenzaam walvisje. Het ensemble bracht het ten gehore op aparte locaties zoals een ziekenhuis, psychiatrische kliniek en opvangcentrum voor vluchtelingen. Ook schreef ze de compositie Promenade ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van de School voor Jong Talent, die werd uitgevoerd in het Eye Museum.

Debuut De afgelopen jaren heeft Celia bijzondere reizen gemaakt naar New York en Hong Kong en de daar opgedane ervaringen verwerkte ze in nummers die ze schreef voor haar band Swart. De band is nu zo ver dat ze hun debuutalbum wil lanceren. Om dat financieel mogelijk te maken is Swart een actie voor crowdfunding begonnen op het platform Voor De Kunst. 4.750 euro hebben ze nodig.

Rik Mol Celia is verheugd dat niemand minder dan de talentvolle trompettist Rik Mol wilde meewerken aan twee nummers op haar album. “Dat was zo geweldig, Rik is zo goed. En hij vond mijn nummers echt mooi. We maken allebei toegankelijke moderne jazz.” De band brengt haar album uit bij het Indie-label Mink Records. Er staan twee shows op stapel ter gelegenheid van de release van het album: op 1 juni in het Zeeheldentheater in Den Haag en op 2 juni in het Schuttershofcafé in Middelburg.

BIJDRAGE BO VAN SCHEYEN 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief