Logo internetbode.nl/vlissingen

‘Leegstand niet fiscaal tegen te gaan’

VLISSINGEN - Een gemeente kan eigenaren van leegstaande en verpauperende panden geen extra belasting of boetes opleggen. Dat zegt de Vlissingse wethouder John de Jonge woensdag na vragen van de Vlissingse SP-gemeenteraadsfractie. De partij wil leegstand en verpaupering in de gemeente aanpakken. “Dat is op fiscaal-juridisch gebied moeilijk”, aldus De Jonge.


De gemeente Vlissingen hoopt dat het in ontwikkeling zijnde brede plan om de binnenstad te verbeteren ook helpt tegen verpaupering en leegstand, zeggen De Jonge en zijn collega-wethouder Josephine Elliott woensdag. “De leegstand onderkennen we”, stelt De Jonge. “Het gaat met name om lege winkelpanden in de binnenstad.”

Ozb Omdat leegstand tot verpaupering en verrommeling in de omgeving kan leiden en dit de uitstraling van de stad schaadt, vroeg de SP het college van burgemeester en wethouders of zij hieraan via de gemeentelijke belastingen iets kan doen. Hoewel de onroerendezaakbelasting (ozb) bestaat uit een eigenarendeel en gebruikersdeel, is het volgens De Jonge in de huidige wetgeving niet mogelijk om het belastinggedeelte voor de eigenaar te verhogen zonder dat de gebruiker minder gaat betalen.

Verbeterplan Voor het beleidsstuk ter versterking van de binnenstad vraagt Vlissingen allerlei partijen mee te denken. “We gaan niet als gemeente alleen een plan maken, maar betrekken hier andere partijen bij die ook kunnen profiteren van een sterkere binnenstad”, legt Elliott uit. Daarom nodigt Vlissingen bijvoorbeeld ondernemers, inwoners en studenten uit om met suggesties te komen voor het plan. Omdat de omliggende omgeving ook belangrijk is voor verbetering van het stadscentrum vraagt Elliott ondernemers op de boulevard en bioscoop CineCity ook om medewerking. “Er zijn nu vaak fragmentarisch initiatieven om de binnenstad te verbeteren. Met het nieuwe plan krijg je meer massa.” In het plan zou volgens Elliott bijvoorbeeld ook de vraag van de Lokale Partij Vlissingen (LPV), om het wandelrondje in het centrum te herstellen door de oude voetgangersdoorgang van de Lange Zelke naar de Oude Markt terug te brengen, kunnen worden meegenomen.

Bijeenkomsten Om de verschillende belangengroepen om hun mening te vragen, belegt de gemeente bijeenkomsten. Waar en wanneer die plaatsvinden, is nog niet bekend. “We zijn nu op zoek naar een procesbegeleider voor het plan, iemand die dit ook voor andere binnensteden heeft gedaan.”

FOTO BEELDENBANK LAAT ZEELAND ZIEN / RUBEN OREEL<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief