Afbeelding

Reünie Bouwen Ewoutschool nu het nog kan

Algemeen

VLISSINGEN – Frits de Kaart uit Goes en Sjaak Pattenier uit Oostburg willen op zaterdag 30 september een reünie houden van hun schoolklas uit de periode 1953-1959 van de Bouwen Ewoutschool in Vlissingen. “We zijn allemaal rond de zeventig jaar, nu kan het nog”, stelt Pattenier. De mannen hebben in drie weken tijd ongeveer de helft van hun voormalige klasgenoten gevonden.

De Bouwen Ewoutschool is in 1911 gebouwd en was daarmee één van de oudste scholen in Vlissingen. De openbare school aan de Bouwen Ewoutstraat is in de jaren tachtig gesloopt om plaats te maken voor basisschool De Branding. “Ik vond het een markant pand”, zegt Pattenier. “Het was gebouwd in een T-vorm met zes klaslokalen en de gymzaal stond daar haaks op. Boven waren nog lokalen voor de zevende en achtste klas.”

Voetballen Beide mannen zijn na de zesde klas van school gegaan. De Kaart naar de lts en Pattenier naar de ulo. “Tijdens het voetballen op het schoolplein sneuvelden de ruiten van de gymzaal nogal eens”, weet Pattenier zich te herinneren. “Meneer Van der Pluijm was voorzitter van Voetbalvereniging Vlissingen en zorgde er toen voor dat er speciaal glas kwam. De onderwijzers waren erg voor sportieve activiteiten.”

Schoolbankjes “Ik ben uit 1946 en Sjaak is uit 1947 en in onze klas zaten drieënvijftig kinderen. In sommige schoolbankjes zaten ze met z’n tweeën of zelf met z’n drieën,” vertelt De Kaart, die destijds in de Gravestraat woonde. De familie Pattenier woonde in de Van Hoorn van Burghstraat, in de Rooie Buurt. "Na het speelkwartier ’s morgens lazen we veel voor uit de avonturen van Jan, Bob en Arie, de legendarische jongensboekenserie van schrijver Willy van der Heide", vertelt Pattenier. "Ze lieten mij vaak voorlezen, want dan kon ik geen kattenkwaad uithalen. En ik werd er ook op uit gestuurd om geld van het schoolspaarsysteem naar de Nutsspaarbank te brengen. Elke maandag moest je dan een dubbeltje meebrengen.”

Reünie Van de drieënvijftig klasgenoten hebben de mannen inmiddels de helft getraceerd. Velen daarvan zijn in Zeeland blijven wonen, een enkeling is in Spanje en Canada beland. Ook weten ze van vijf oud-klasgenoten dat zij overleden zijn. De oud-klasgenoten vinden het leuk dat oud-onderwijzeres mevrouw Modderkreeke (86) ook naar de reünie komt. “Zij was toen pas afgestudeerd, net zoals juffrouw Van der Ende”, weet Pattenier nog.

Klasgenoten Pattenier en De Kaart zijn nog op zoek naar: Jan ten Hacken, Peter Warman, Wim van Luyck, Adrie van Zweeden, Ab de Bree, Bart van de Endt, Els van Halteren, John van de Weele, Kees But, Hans van den Berg, Frans Greiner, Annemarie Laport, Gilbert Herman, Ria van Splunder, Wim Petiet, Els Weijermans, Willy van de Broeke, Jos de Boer, Lenie Bosschaart, Anneke de Moor, Elly Andriessen, Willy Bosschaart, Linda van der Maas, Ria Nederhand, Matty de Bruin en Jan Sierevogel. Aanmelden voor de reünie kan via: RBEwout2017@marktservice.org.

Op de foto de derde klas van de Bouwen Ewoutschool op 30 september 1955 met juffrouw Theunissen. FOTO PR / TEKST ELLEN DE VRIEND



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief