Afbeelding

Nieuwe voorzitter Kavelruilbureau Zeeland voorgesteld

Algemeen

VLISSINGEN - De Provincie Zeeland heeft op 30 november 2016 de heer Jo Kodde voorgesteld als nieuwe voorzitter van het Kavelruilbureau Zeeland. Dhr. Kodde vervulde diverse functies in het bedrijfsleven en het openbaar bestuur. Hij is meerdere periodes bestuurslid van het waterschap geweest en is momenteel deskundig lid van de Pachtkamer voor Zeeland. Daarnaast heeft hij een akkerbouwbedrijf in de Oranjepolder bij Arnemuiden.

Hij neemt het stokje over van de heer Theo Wijffels. De heer Wijffels heeft zich jarenlang ingezet voor kavelruil in Zeeland en vanaf 2012 als voorzitter van het Kavelruilbureau.

Gedeputeerde Carla Schönknecht

"In Zeeland werken we met alle partijen samen om doelen te bereiken met grond als ruilmiddel. Het Kavelruilbureau verbindt vraag en aanbod, brengt wensen bij elkaar en zoekt oplossingen. Deze werkwijze is uniek in Nederland. Ik bedank dan ook de heer Wijffels voor zijn jarenlange inzet en wens de nieuwe voorzitter veel succes!"

Kavelruilbureau en grondbank

Het Kavelruilbureau Zeeland is het startpunt voor vrijwillig ruilen van Zeeuwse grond (kavels). De Provincie heeft daarnaast een grondbank met agrarische gronden die zij in eigendom heeft. Met deze gronden kan het Kavelruilbureau het ruilproces starten met bijvoorbeeld Zeeuwse landbouwers. Zo kan er voor worden gezorgd dat losse veldkavels dichterbij de boerderij worden geruild. Dit levert kortere rijafstanden op tussen het land en de boerderij. Vrijwillige kavelruil en het voor handen hebben van ruilgronden zijn belangrijke instrumenten om veranderingen in het landelijk gebied tot stand te brengen.

Kavelruil is goed voor Zeeland

In de afgelopen jaren is met succes vrijwillig verkaveld voor een toekomstbestendige landbouw, maar ook voor andere maatschappelijke doelen zoals waterberging, natuur, verkeersveiligheid en recreatie & cultuur. Voorbeelden hiervan zijn het fietspad Gerbenesseweg bij Nisse, de toevoerleiding van het nieuwe gemaal Schore en de nieuwe afslag van de A58 ter hoogte van Goes.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief