Afbeelding
Foto: Delta

Snel internet op Walcheren nog onzeker, op de Bevelanden komt het wel

Door: Eugene de Kok Algemeen

DOMBURG - In het gemeentehuis van Veere in Domburg is er woensdag een extra informatieavond over snel internet in het buitengebied.

De provincie en Zeeuwse gemeenten geven momenteel een gezamenlijke subsidie van 200 euro aan bewoners van de polder voor een vast-draadloze aansluiting.

Om de investeringen rendabel te maken moeten er per opstelpunt 150 mensen meedoen. Op Walcheren zijn er twee van dit soort punten en beide hebben nog niet voldoende aanmeldingen. De deadline is 1 februari.

Cruciaal

Gedeputeerde Jo-Annes de Bat is één van de pleitbezorgers van snel internet. “Het is nu, maar zeker ook in de toekomst van cruciaal belang voor particulieren en ondernemers. Steeds meer diensten en voorzieningen zijn uitsluitend toegankelijk via internet”, zei hij vrijdag tijdens de nieuwjaarsreceptie van de provincie. “Op Walcheren gaat het niet erg hard”, zegt Dick van der Velde over de aanmeldingen op Walcheren. Hij houdt zich namens Impuls Zeeland bezig met de vast-draadloze verbindingen. “Er zijn marktpartijen die dit willen doen. Zowel de provincie als de gemeente leggen geld bij en Delta is bereid om nog een deel bij te passen, zodat een aansluiting nog geen 40 euro kost. Daarvoor hoef je het niet te laten. Het klimaat voor een bakker om zijn winkel te openen is er, maar dan moet er wel brood worden gekocht. Anders doet hij het niet en komt ie nooit meer terug.”

Breedband

Impuls Zeeland en de provincie proberen bewoners en ondernemers in het buitengebied te doordringen van het belang van een goede breedbandverbinding. “De vraag naar internetsnelheid neemt per jaar met 40 procent toe”, legt Pieter van der Pol van Delta, één van de drie aanbieders in Zeeland, uit. “Wat nu voldoende is, is dat over één of twee jaar misschien al niet meer. Op dit moment is er een oplossing. Wij doen er echt alles aan, maar als er nu niet voldoende aanmeldingen binnenkomen, dan is het de vraag of er over een paar jaar nog een oplossing komt.”

De vlag uit

De avond in het gemeentehuis in Domburg begint om 19.00 uur. Aanmelden voor snel internet kan echter ook zonder deze bijeenkomst te bezoeken.

Op de Bevelanden zijn er inmiddels wel voldoende aanmeldingen: 191. Er komt in Goes een aanmeldpunt voor inwoners van de gemeenten Borsele, Goes, Kapelle en een deel van Reimerswaal. Wethouder Ad Schenk van de gemeente Borsele zei de vlag uit te hangen. “Het is belangrijk voor nu, onmisbaar voor de nabije toekomst. Het is een echte opsteker dat dit nu wordt ontsloten.” FOTO DELTA



 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief