Zelfredzaamheid dankzij ergotherapie

Door: Janny Mathijssen Bedrijvig Nieuws

KOUDEKERKE - De ergotherapeut richt zich op het ondersteunen van mensen voor wie alledaagse handelingen niet vanzelfsprekend zijn. Aangezien er in Nederland een dubbele vergrijzing in opkomst is, mensen langer moeten blijven werken en zo lang mogelijk zelfstandig thuis moeten blijven wonen, is er steeds vaker behoefte aan een ergotherapeut.

De kracht van de ergotherapeut ligt bij de mensen thuis. Door in de thuissituatie te kijken ziet zij wat er nodig is en met de kennis van alle mogelijkheden kan een ergotherapeut die multidisciplinair werkt de cliënt de juiste zorg bieden. Met een woningscreening op veiligheid en valrisico en de activiteitenweger helpt de ergotherapeut met hulpmiddelen en advies, zodat iemand lang zelfstandig kan blijven wonen. De ergotherapeut heeft korte lijntjes met de fysiotherapeut, revalidatiearts, psycholoog en in sommige gevallen een ontspanningsdeskundige. Het voordeel van deze korte lijntjes is dat de cliënt optimaal begeleid kan worden en zo de best denkbare ondersteuning krijgt.
Helen Grootjans is sinds 20 jaar ergotherapeut: "Ik richt me zowel op de patiënt, als op de mantelzorgers. Hun inzet wordt vaak onderschat. De druk om voor hun partner of familielid te zorgen is erg hoog. Ik kan helpen met de dagindeling, maar ook met handigheidjes die de verzorging gemakkelijker maakt. Hulpmiddelen behoren nog steeds tot het domein van de ergotherapeut, maar er is nog zoveel meer." 
De procedures voor het aanvragen van hulpmiddelen en vergoedingen is dagelijkse kost voor een ergotherapeut. Ze weet de weg naar zorgverzekeraars en naar andere fondsen die kunnen helpen in de financiering. Consulten bij de ergotherapeut worden volledig vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering.

PMC In Balans
Fysiotherapie & Revalidatie
www.pmcinbalans.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief