SONY DSC
SONY DSC Foto: Piet Grim

Eerste aflevering van DuurzaamTuus moet begin zijn van veel meer

Door: Eugene de Kok Algemeen

Het is een schot in de roos. Vanaf dag één is de belangstelling voor DuurzaamTuus overweldigend, zowel van exposanten als belangstellenden. Organisator Marco van Elswijk van New Way 2 Go ziet het evenement in Middelburg dan ook als een begin. “We willen dit meerdere keren per jaar gaan doen.” Zaterdag is de eerste aflevering in Studio A58 in Middelburg.

Marco van Elswijk organiseert al jaren beurzen en evenementen in het hele land, maar over deze beurs heeft hij een erg goed gevoel. “Het enthousiasme is groot. Het was helemaal niet moeilijk om exposanten te vinden. In één dag hadden we er al tien. En ik krijg nog steeds telefoontjes.” DuurzaamTuus lijkt de juiste beurs op het juiste moment. Duurzaamheid is een hot item. Heel veel mensen willen ‘iets’ doen, maar weten niet wat. De laatste jaren kwam Van Elswijk overal en nergens mensen tegen, die hun huis beter wilden isoleren of zonnepanelen op hun dak wilde plaatsen, maar niet wisten waar ze moesten beginnen of wat goed was. “Ze gingen dan naar een avond met heel veel mensen waar ze heel veel informatie kregen, maar geen oplossing. Daardoor ben ik op het idee gekomen om alles rondom duurzaamheid op één plaats, tegelijkertijd en eerlijk op een rijtje te zetten.”

Programma

Vanaf het begin moest het een beurs voor consumenten worden. Een business-to-business-deel kan later worden toegevoegd aan het programma. “Wie weet kun je dat op vrijdagavond doen, de avond voor de consumentenbeurs. Eerst echter dit goed op poten zetten.”    

Van Elswijk wilde zich voor DuurzaamTuus niet beperken tot zonnepanelen, isolatiemogelijkheden en vloerverwarmingssystemen. “Niet teveel van hetzelfde, dat is niet goed”, zegt hij. “Duurzaamheid gaat ook over de mensen zelf. Wonen, werken en welzijn is dan ook het thema. Er is bijvoorbeeld aandacht voor hoe je een burn-out kunt voorkomen en voor digivaardigheid, zodat mensen zich ook op dat gebied kunnen redden. Als mensen in een gezond lichaam zitten en gezond van geest zijn, zijn ze duurzaam bezig en kunnen ze ook aan andere zaken denken. De ene bezoeker van DuurzaamTuus zal iets aan zijn huis willen doen, de andere wil goede oplossingen voor zichzelf vinden.”

Blijvertje

Als het aan hem ligt, is DuurzaamTuus een blijvertje. “We hebben in het korte tijdsbestek dat we hiermee bezig zijn niet alle bedrijven kunnen bereiken. Bij volgende edities verwachten we meer aanmeldingen, omdat de bekendheid zal groeien. De start is zaterdag in Middelburg. Doel is om te groeien naar heel Zeeland en West-Brabant. Er is ook belangstelling vanuit Goeree-Overflakkee. Ik wil dit sowieso meerdere keren per jaar gaan doen. Zeggen dat je wilt verduurzamen is één, maar het doen, is stap twee. Dat doen is DuurzaamTuus. Ik word hier ontzettend enthousiast van en wil er 100 procent voor gaan. 99 procent vind ik niet goed genoeg. Ook daarom wil ik niet twaalf maanden wachten op een nieuwe aflevering. Het moet sneller.”

Studio A58

DuurzaamTuus vindt zaterdag plaats van 11.00 uur tot 18.00 uur in Studio A58 in Middelburg. Meer informatie is te lezen in de speciale bijlage die deze week bij Weekblad de Bode wordt verspreid. Gratis toegangskaarten zijn te vinden op www.duurzaamtuus.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief