Portrait of Young couple with digital tablet in their new home
Portrait of Young couple with digital tablet in their new home Foto: Lifestock

Column de Hypotheker: Borrelpraat en de hardnekkigste hypotheek-misverstanden

Door: Sandra Broosus Column

Je kent het wel: die typische verjaardag. Vrienden en familieleden gezellig saampjes in een kring. En dan gaat het vrijwel altijd over dezelfde onderwerpen. Het thema 'geld' is vaste prik: bitcoins, beleggen. Dat het tegenwoordig geld kóst om te mogen sparen. De lage rente en de hysterie op de huizenmarkt. En vaak is er dan die ene oom. Die heel stellig dingen gaat beweren, over hypotheken. Ook over die van jou. Wij van De Hypotheker zouden graag een extra medewerker hebben, speciaal voor op verjaardagsfeestjes. Die op een prettige, heldere maar vastberaden manier de borrelpraatjes doorprikt van al die ooms op feestjes. Hier volgen de drie grootste misverstanden over hypotheken, om wijsneuzen eens lekker tegengas te kunnen geven.

Miskleun één: een anuïteitenhypotheek is altijd beter dan een lineaire hypotheek. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je bij elke termijn hetzelfde aflossingsbedrag. In het begin is dat voornamelijk rente, met het verstrijken van de tijd los je steeds meer af. Er zijn veel starters die voor deze constructie kiezen, omdat hun maandlasten dan tijdens de hele looptijd hetzelfde blijven. Een lineaire hypotheek is in het begin duurder, omdat je meer rente betaalt. Maar deze wordt wel steeds goedkoper. Je lost je schuld sneller in en over de gehele looptijd gezien betaal je minder rente. En dat kan vele duizenden euro's schelen.
 

Miskleun twee: de aflossingsvrije hypotheek bestaat niet meer. Tot 2013 was deze hypotheek erg populair, omdat je niet verplicht hoefde af te lossen. Je betaalde alleen rente over de hypotheekschuld. Op 1 januari 2013 zijn de hypotheekregels veranderd en nu denken veel mensen dat deze hypotheekvorm niet meer afgesloten mag worden. Maar dat is niet zo: als je deze hypotheek voor 2013 hebt afgesloten mag je hem gewoon meenemen naar een nieuwe woning. En dan heb je ook nog recht op  hypotheekrenteaftrek. Nieuwkomers op de woningmarkt kunnen nog steeds een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Al krijg je dan geen hypotheekrenteaftrek meer.


Miskleun drie: aflossen is altijd een goed idee. Het lijkt een puik plan, zeker als je een financiële meevaller hebt: extra aflossen op die hypotheek, zodat de maandlasten omlaag gaan. Ook je rente-opslag kan komen te vervallen, omdat de hypotheekschuld daalt. Maar aflossen kan ook nadelige gevolgen hebben. Door je spaargeld in je woning te steken heb je een kleinere financiële buffer. Dat zou geld kunnen zijn dat je in onverwachtse situaties toch hard nodig hebt. Je betaalt minder rente, maar daardoor kun je ook minder rente aftrekken van het belastbaar inkomen. Daardoor zou je mogelijk meer inkomstenbelasting moeten betalen. Ook kunnen er gevolgen zijn voor toeslagen.

Goed narekenen, wat het oplevert en wat het kost. Dat is het devies. Wij van De Hypotheker helpen daar graag bij. En wij durven vol zelfvertrouwen te zeggen dat we daar meer over weten dan die oom met zijn borrelpraat. Want een passend hypotheekadvies, dat is altijd maatwerk.


Vragen, opmerkingen, een goed gesprek? Rob van Deemter: rob.vandeemter@hypotheker.nl 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief