Afbeelding
Foto: Geert Maes

Wat ga jij doen in de weekends in mei? Keuze genoeg in Zeeland

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - Het aantal evenementen tijdens het hemelvaarts- en pinksterweekend is niet op twee handen te tellen. Voor wie iets wil doen, maar door de bomen het bos niet meer ziet, volgt hier een overzicht.

Of het weer wil meewerken, is allerminst zeker, maar velen zien komend weekend als de start van het zomerseizoen in Zeeland. De hotels, vakantieparken en campings zitten zo goed als vol en om het de toeristen (en inwoners) naar de zin te maken is er van alles te doen.

Stoomlocomotief

Zo begint donderdag op het terrein van de Stoomtrein Goes-Borsele (SGB) het evenement ‘Sporen naar het Verleden’. Bezoekers kunnen met bijzondere stoomlocomotieven mee naar Kwadendamme, Hoedekenskerke en (met de railbus) Baarland. Daarnaast is er veel te doen op de terreinen in Goes en Hoedekenskerke. Meer informatie staat op www.destoomtrein.nl.

Het valt net buiten het hemelvaartsweekend, maar maandag opent de tentoonstelling Goes-En-Passant. Acht kunstenaars tonen hun werk in etalages in de Goese binnenstad. De expositie mondt zaterdag 30 juni uit in een grote kunstmarkt bij de Grote of Maria Magdalenakerk.

Oldtimers

Traditioneel is het zaterdag Nationale Molendag. Bij molen De Vijf Gebroeders in Heinkenszand pakken ze groots uit met een boerenmarkt en een roofvogelshow. De markt begint om 10.00 uur. Mensen die zaterdag iets actiefs willen doen, kunnen de Zwarte Bessenfietstocht rijden, die begint bij Boonman’s Wijnmakerij in Nieuwdorp.

Volgende week zaterdag (19 mei) is het in Borssele jaarmarkt. Er staan maar liefst 150 kramen in het dorp. Bovendien is er van alles te doen voor jong en oud. De jaarmarkt valt samen met een actiemarkt op het terrein van de Sionkerk in Goes. Dit evenement voor het goede doel begint om 10.00 uur.

Eerste pinksterdag is de dag van de Molentocht. Het is de 30e editie van de rit voor oldtimers, die start in Wilhelminadorp en eindigt op de Grote Markt in Goes. Meer: www.molentochtgoes.nl. Een dag later staat het SGB-terrein in Hoedekenskerke in het teken van Kleinkunst op Stoom, een evenement van de Culturele Raad Borsele. Er is onder meer livemuziek en theater.

Walcheren

Natuurlijk staan niet alleen de Bevelanden bol van de evenementen. Ook op Walcheren is het kiezen uit veel leuks. Een van de grootste feesten vindt donderdag, vrijdag en zaterdag plaats in Vrouwenpolder. De Vrouwenpolderse Dagen is al tientallen jaren een publiekstrekker van formaat. In het dorp aan de Noordzeekust is een braderie, kermis en je kunt genieten van livemuziek of een helikoptervlucht maken boven het dorp, strand en de zee. meer op www.vrouwenpolder.nu.

Bier

Voor bierliefhebbers is het Abdijplein in Middelburg vrijdag en zaterdag ‘the place to be’. Daar wordt voor de vierde keer het Abdij Bier Festival georganiseerd. Thema dit keer is ‘Anders proeven’. Meer informatie is te vinden op www.abdijbierfestival.nl.

Er zijn in Zeeland niet veel evenementen die langer bestaan dan De Ruyter Jaarmarkt in Vlissingen. Vrijdag vindt deze markt voor de 42e keer plaats in de binnenstad. Het Badstrand staat deze week in het teken van de Zeeland Beach Classics, een evenement voor strandsporten. Het is een combinatie van wedstrijden voor topsporters en activiteiten waaraan iedereen kan meedoen. Het programma verschijnt op www.zeelandbeachclassics.nl.

Machinefabriek

Een evenement dat zaterdag al is begonnen en tot en met zaterdag duurt is de Schildersweek Domburg. Er is muziek en iedereen kan de kunstenaars aan het werk zien. Vanaf zondag vindt de verkooptentoonstelling plaats met het werk van de deelnemers.

Het bestaat nog maar een paar jaar, maar Cuisine Machine heeft toch al een prominent plekje verworven op de evenementenkalender.

In de Machinefabriek in Vlissingen staan van volgende week vrijdag (18 mei) tot en met tweede pinksterdag tientallen foodtrucks. Ze komen uit België, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland. Het programma staat op www.cuisinemachine.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief