De kunstroute biedt allerlei soorten kunst. FOTO ANNET EEKMAN
De kunstroute biedt allerlei soorten kunst. FOTO ANNET EEKMAN Foto: ANNET EEKMAN

Kunstroute door Oost-Souburg zaterdag

Door: Britta Janssen Algemeen

OOST-SOUBURG - Met 32 deelnemers in verschillende disciplines op veertien locaties biedt de derde Kunstroute Oost-Souburg een gevarieerd programma. Zaterdag 12 mei kunnen bezoekers in onder meer De Wijngaard, de kerk aan het Oranjeplein en bij winkels bijvoorbeeld schilderijen, beelden, keramiek en ambachten bekijken.

"Ik ben trots op het programma", vertelt Mary-Jane Barri. De Souburgse organiseert de kunstroute in haar eentje. Met de groei die het initiatief ieder jaar boekt, heeft zij achter de schermen steeds meer te doen. "Het is pittig om alles te regelen, maar als ik dan weer de mensen hoor en zie, dat maakt het zó leuk."

Ontwikkeling
Bij iedere editie van de kunstroute zijn er nieuwe kunstenaars, maar sommige deelnemers waren al vaker present. "Het is leuk om nieuwe aanmeldingen te hebben en ik denk dat er nog steeds mensen zijn in Souburg die actief zijn met kunst en die we nog niet bereikt hebben", aldus Barri. "Daarnaast is het bij deelnemers die al vaker hebben meegedaan aan de route mooi om de ontwikkeling te zien, wat hen nu inspireert. Ik vraag ze ook altijd om nieuwe werken mee te nemen."

Iconen
Barri is ook blij dat er ambachten te zien zijn tijdens de kunstroute door haar dorp. Zo presenteert Quiltgroep De Ark zich in de kerk aan het Oranjeplein en laten kantklossers van de Kantkring traditionele en moderne kant zien in de Kanaalstraat. Barri vindt het bijzonder dat bijvoorbeeld Sanny Pruijsers met haar iconen - religieuze afbeeldingen - deelneemt aan de route. "Iconen maken is echt monnikenwerk en er zijn maar weinig mensen die dat kunnen", weet Barri.

Explosiever
Er doen deelnemers van buiten het dorp mee, zoals de Middelburgse Jorieke Rottier die studeerde aan de Kunstacademie en tekeningen op hout en fotowerk toont, maar niet omdat er te weinig Souburgers actief zijn op kunstzinnig vlak, zegt Barri.

"Het eerste jaar was ik verbaasd over de hoeveelheid mensen die actief zijn met kunst maken, creëren", aldus de organisatrice. In die zin denkt Barri dat de kunstroute nog kan groeien, maar ook qua invulling van het programma. "Ik zou het graag groter, theatraler, explosiever zien. Met bijvoorbeeld huiskamerconcerten, workshops en straatactiviteiten wil ik de kunstroute interactiever maken, dat bezoekers de kunst meer beleven." Een andere wens is het programma aantrekkelijker te maken voor de jeugd. "Daarom is het leuk dat dansers van Dios 's middags optreden, want dat is ook kunst en daardoor gaat de kunstroute meer leven, wordt het beter zichtbaar."

Deelnemers
Een klein greep uit het aanbod: Aan de Ritthemsestraat 56 toont Geraldine Hovens keramiek, schilderijen van Marijke van Wallenburg zijn te zien in de Burchtstraat 55 en Floortje Dingemanse exposeert haar tuinbeelden en schilderijen bij Megabed in de Paspoortstraat. In de kerk aan het Oranjeplein zijn onder meer schilderwerken te zien van Gerrit Joosse, Lynne Jansen, Anneke de Plaa en Silvia Weistra-Weezepoel. Els de Grave toont haar Zeeuwse sieraden en kaarten hier. Bij De Wijngaard aan de Kanaalstraat 8 zijn onder meer aquarellen van Harma Breuker te zien en schilderijen van Ria Peti, Gerrie Roth, Samantha de Groot en Myrthe Stokey.

Kijk voor meer informatie op de Facebook-pagina 'Kunstroute Oost-Souburg 12 mei'. Hier is een plattegrond te downloaden met de namen van de kunstenaars en de deelnemende locaties.

Een kunstenares aan het werk in de kerk aan het Oranjeplein. FOTO ANNET EEKMAN


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief