De vijf laueraten worden toegesproken door de commissaris van de koning in Zeeland, Han Polman.
De vijf laueraten worden toegesproken door de commissaris van de koning in Zeeland, Han Polman. Foto: Eugène de Kok

Koninklijk paar in Middelburg voor uitreiking Four Freedoms Awards

Door: Britta Janssen Algemeen

MIDDELBURG - In de Nieuwe Kerk in Middelburg vindt woensdag de ceremonie voor de uitreiking van de prestigieuze Four Freedoms Awards begonnen. De internationale prijzen zijn overhandigd in aanwezigheid van koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Ook onder meer prinses Beatrix, theatermaker Herman van Veen en ruimtevaarder André Kuipers zijn aanwezig bij de uitreiking van de internationale onderscheidingen.

Klimaatakkoord

Vice-premier en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge, overhandigde samen met een achterkleindochter van de voormalige Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt een Four Freedoms Award aan Christiana Figueres. Zij vertegenwoordigt iedereen die heeft meegewerkt aan de totstandkoming van het klimaatakkoord van Parijs.

Breekpunt

“Met dit klimaatakkoord is een overeenkomst gesloten met meer ambitie dan velen hadden durven hopen of dromen”, aldus de minister. “Hopelijk kunnen we over een aantal decennia terugkijken op Parijs als historisch breekpunt: vanaf toen wisten we het tij gezamenlijk te keren.”

Roosevelt

De Roosevelt Foundation uit Middelburg kent in samenwerking met het Amerikaanse Franklin and Eleanor Roosevelt Institute de Four Freedoms Awards toe aan organisaties en personen die een substantiële, moedige en persoonlijke bijdrage hebben geleverd aan de vrijheid in de wereld. Roosevelt hield in 1941 een toespraak waaruit de Four Freedoms Awards zijn voortgekomen.
Het ene jaar vindt de uitreiking plaats in Middelburg, het andere in New York.

Winnaars

In de Nieuwe Kerk reikte journaliste en documentairemaker Fidan Ekiz de award voor de vrijheid van meningsuiting uit aan Erol Önderoglu. De Britse schrijfster en religiedeskundige Karen Armstrong overhandigde de award voor de vrijheid van godsdienst aan bisschop Paride Taban uit Zuid-Soedan. Ruimtevaarder André Kuipers mocht Emmanuel de Merode van de Virunga Alliance de award voor de vrijwaring van gebrek overhandigen. Theaterartiest en kinderrechtenactivist Herman van Veen presenteerde de award voor de vrijwaring van vrees aan Urmila Chaudhary.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima arriveren bij de Nieuwe Kerk in het Abdijcomplex.
Minister Hugo de Jonge presenteerde een award voor de totstandkoming van het klimaatakkoord van Parijs.
Bisschop Paride Taban uit Zuid-Soedan krijgt de award voor de vrijheid van godsdienst.
Erol Önderoglu ontvangt de award voor de vrijheid van meningsuiting.
Herman van Veen speelt viool tijdens de ceremonie en reikt de award voor de vrijwaring van vrees uit.
Award-winnaar Urmila Chaudhary speecht in de Nieuwe Kerk.
Ruimtevaarder André Kuipers mag de award voor de vrijwaring van gebrek overhandigen aan Emmanuel de Merode.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief