Afbeelding
Foto: Daphne Mol

Jutters ruimen strand op bij Vlissingen en Zoutelande

Door: Britta Janssen Algemeen

ZOUTELANDE/VLISSINGEN - De jaarlijkse actie Expeditie Juttersgeluk is in volle gang. In twee weken tijd maken de deelnemers stranden langs de Nederlandse kust schoon. Maandag (28 mei) doen ze dit bij Zoutelande en donderdag (31 mei) bij Vlissingen.


Aan Expeditie Juttersgeluk doen mensen mee met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vrijwilligers met een licht verstandelijke of psychische beperking of mensen die langdurig werkloos zijn doen nuttig werk, waarbij ze ook aandacht vragen voor het probleem van afval op de stranden en in de zee. 

24

In 2015 startte Juttersgeluk met zes gemeenten, in 2016 deden er al zeventien mee. 'Dit jaar zorgen bijna driekwart van alle kustgemeenten voor een hartelijke ontvangst van de deelnemers, waardoor we 24 stranden en vijf dijken schoon kunnen achterlaten', meldt de organisatie. 

Sigarettenpeuken

De jutters hebben dit keer speciale aandacht voor sigarettenpeuken op het strand. 'Op toeristenstranden is dit het meest gevonden afvalitem. Het filter van de sigaret is gemaakt van plastic en vergaat niet. De chemicaliën in één filter kunnen acht liter zeewater verontreinigen.' Tijdens de expeditie worden alle peuken in een speciale container gestopt.

Helpen

Op 16 mei ging de vierde Expeditie Juttersgeluk van start. In twee weken tijd maken meer dan achthonderd vrijwilligers de stranden en dijken van Sluis tot en met Delfzijl schoon. Iedereen die wil helpen is welkom. Op het strand van Zoutelande wordt er maandag tussen 14.00 en 16.00 uur schoongemaakt bij paviljoen De Branding. In Vlissingen wordt er donderdag schoongemaakt tussen 14.00 en 16.00 uur op het Nollestrand.

Klik hier voor meer informatie.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief