Stockfoto
Stockfoto Foto: Pixabay

Vlissingen dankt miljoenenoverschot aan boekhoudkundige maatregelen

Door: Eugene de Kok Algemeen

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen heeft 15,6 miljoen euro overgehouden in 2017.

Wethouder John de Jonge is de eerste om het overschot te nuanceren. “Het komt vooral door boekhoudkundige maatregelen. Het is niet zo dat we 15 miljoen euro winst hebben gemaakt. Anders zou het snel de goede kant opgaan.”

Het overschot van miljoenen is grotendeels te verklaren door een herziening van de grondexploitaties, een voorziening voor frictiekosten die is vrijgevallen en een extra algemene uitkering van de overheid, omdat Vlissingen een Artikel 12-gemeente is.

Reserve

Van het bedrag kan Vlissingen 14,3 miljoen euro toevoegen aan de algemene reserve, die daardoor uitkomt op 143,3 miljoen euro. Negatief welteverstaan. Het college van burgemeester en wethouders zet bovendien 0,9 miljoen euro opzij voor frictiekosten voor werknemers van Bibliotheek Vlissingen, die vorig jaar niet zijn overgegaan naar de Zeeuwse Bibliotheek, en het bedrag dat ze moet betalen aan de Zeeuwse Muziekschool, omdat ze hieruit stapt.

Sloebrug

Verder trekt ze twee ton uit voor het onderhoud van de Sloebrug en 147.000 euro gaat naar het participatiebudget. In 2017 is de langlopende schuld van de gemeente met twee miljoen euro afgenomen van 211 naar 209 miljoen euro.

Bezuinigen

Vlissingen is in het kader van haar Artikel 12-status al jaren fors aan het bezuinigen. Daarnaast probeert ze meer inkomsten te genereren, onder meer door het verhogen van de belastingen. Vlissingen is nog zeker tien jaar bezig met het saneren van haar financiële huishouding. Belangrijkste doel is om de negatieve algemene reserve weg te werken. In 2029 moet er twee miljoen euro positief in die spaarpot zitten.    



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief