Afbeelding
Foto: Pim Kraan

Grote zorgen POV over onhoudbare situatie in kazerne Willem III

Door: Eugene de Kok Algemeen

VLISSINGEN - Pim Kraan van Perspectief op Vlissingen (POV) maakt zich grote zorgen over de situatie in de kazerne Willem III in de Oranjestraat.

Hij wil dat het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Vlissingen zo snel mogelijk iets doet aan een in zijn ogen ‘onhoudbare situatie’ doet. “Het is wachten op een ongeluk”, zegt hij.

Kraan is na vragen van bewoners en omwonenden zelf wezen kijken in de voormalige kazerne. Hij heeft er foto's gemaakt en gesproken met bewoners.

Woningcorporatie

Het gebouw was altijd eigendom van l’escaut, maar de woningcorporatie heeft hem verkocht aan Meko BV die er koopappartementen in wil realiseren. Een aantal mensen huurt echter nog een appartement of studio in de kazerne.

Volgens een aantal van deze bewoners vindt er momenteel veel illegale verhuur plaats. Zo zouden onlangs op de derde verdieping, die een kantoorbestemming heeft, twintig bedden zijn geplaatst. Sindsdien verblijven daar arbeidsmigranten.

Verkoeling

Zij zoeken regelmatig verkoeling op het dak. “Dat begrijp ik, maar het dak is daar niet voor gemaakt. Er is geen omheining en je kunt er dus zo vanaf donderen”, aldus Kraan. “Bovendien zetten ze regelmatig muziek aan op het dak wat weer voor overlast voor omwonenden zorgt.”

Door de bedden op de derde verdieping zijn de vluchtwegen zijn afgesloten. Verder zouden er in de Willem III mensen in bergruimten wonen en slapen. Ook dat is niet toegestaan.

Zorgwekkend

Kraan vindt het verder zorgwekkend dat het brandalarm is uitgeschakeld. Het is kapot gegaan tijdens een verbouwing, die overigens door de brandweer is stilgelegd, en daarna niet meer gerepareerd. Bij een brand worden bewoners dus niet gewaarschuwd. Ze kunnen ook niet via een vluchtweg naar bijvoorbeeld het dak.

Handhaven

In een mail aan het gemeentebestuur, raadsleden en ambtenaren heeft Kraan er op aangedrongen dat er zo snel mogelijk iets aan de illegale bewoning en de slechte omstandigheden wordt gedaan.

Overigens heeft Meko in een brief aan één van de legale huurders aangegeven dat illegale bewoning niet is toegestaan en dat het dak niet mag worden gebruikt als rook- en recreatieplaats.  



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief