Dennis de Visser en Maurice Hartman zijn de organisatoren van The Meltdown. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN
Dennis de Visser en Maurice Hartman zijn de organisatoren van The Meltdown. FOTO EDWIN MIJNSBERGEN Foto: Edwin Mijnsbergen

'Kom niet als je geen stalen zenuwen hebt'

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN - In de buitenhaven van Vlissingen wordt eind oktober The Meltdown georganiseerd, een live action-horrorevenement voor mensen met stalen zenuwen.

“Dit jaar nodigen we de leden van Provinciale Staten ook uit. Je zult zien dat al hun draaiboeken voor kernrampen de prullenbak in kunnen.” Maurice Hartman, eigenaar van Hartman Entertainment in Kattendijke, zegt het met een grote grijns op zijn gezicht. Hij bedoelt het echter serieuzer dan het klinkt. “Echt. The Meltdown gaat een zeer natuurgetrouwe en onvergetelijke ervaring worden.”

Hartman doelt op het live action horror-evenement dat hij op 26, 27 en 28 oktober organiseert bij Veiligheidscentrum Zeeland, het trainingscentrum in de buitenhaven van Vlissingen.

Figureren

Samen met Jeroen Butz, bedenker van het concept, organiseerde Hartman vorig jaar in zijn woonplaats Forest of Terror, een vergelijkbaar evenement, waarin bijna 40 vrijwilligers een rol vervulden. Dit jaar pakken de heren het groter aan: ze hebben al bijna 100 mensen weten te strikken die zullen acteren of figureren. Ze zijn op zoek naar nóg eens 75 mensen. Iedereen mag zich aanmelden.

Kernramp

“Forest of Terror smaakte naar meer. Toen we daar nog bezig waren besloten we al om er een terugkerend evenement van te maken. Dennis de Visser stelde het trainingscentrum als locatie voor. Dat vond ik een goed idee. Bij Veiligheidscentrum Zeeland vonden ze dat ook. Zij werken graag mee. Met The Meltdown bootsen we de wereld na, zoals die er waarschijnlijk uit zal zien, twee maanden nadat er een kernramp heeft plaatsgevonden. De vraag die we stellen en beantwoorden is: wat gebeurt er met een samenleving als die ontwricht is door zo’n ramp? Het is een actueel thema. Waarom? De kerncentrales van Doel en Borssele worden toch regelmatig stilgelegd?”

Zwak

Volgens Hartman is The Meltdown niet te vergelijken met Cosplay (gekostumeerde rollenspelen) of met Live Action Role Playing. “Onze bezoekers worden letterlijk op het terrein gedumpt en zijn dan minstens een uur bezig om te ontsnappen. De fysieke component wordt niet geschuwd. Daarom is ons advies eigenlijk om niet te komen, tenzij je over stalen zenuwen beschikt, en geen zwak hart hebt. Als je toch wilt meedoen moet je zestien jaar of ouder zijn of je moet samen met je ouders komen. Maar dan nog kunnen we niet beloven dat je bij elkaar blijft. Je doet er goed aan om dingen mee te nemen die je kans op het overleven van zo’n gebeurtenis vergroten: geen scherpe voorwerpen, maar bijvoorbeeld wel een zaklamp.”

Uitje

Hoe eng en serieus het ook allemaal klinkt, The Meltdown is vooral een mooi en goed georganiseerd uitje. “We hebben aan alles gedacht. Er zijn hulpdiensten aanwezig en na afloop van je overlevingstocht is er voor iedereen een feestje om het overleven te vieren. Er is eten, drinken en muziek.”

Klik hier voor informatie.

BIJDRAGE EDWIN MIJNSBERGEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief