De omkeerdoeken van Hans van der Waal gaan over de Israël-kwestie.
De omkeerdoeken van Hans van der Waal gaan over de Israël-kwestie. Foto: Marielja ten Bruggencate

Expo 'Kom en Zie' is op twee manieren te bekijken

Door: Britta Janssen Algemeen

OOST-SOUBURG – Tot en met zondag (7 oktober) zijn er in de protestantse kerk ‘De Open Haven’ in Oost-Souburg omkeerdoeken te zien van beeldend kunstenaar en voormalig docent beeldende vorming Hans van der Waal. De schilderijen verbeelden de kwestie tussen Palestijnen en Israëlieten (Joden) in Israël.

Dominee Eewout van der Linden is dit jaar 25 jaar predikant. Als felicitatie heeft de diaconie van de protestantse gemeente Oost-Souburg hem een bijzonder cadeau gegeven. Ouderling Annemarie Stern vertelt: “Onze dominee is als projectmedewerker nauw betrokken bij Kerk en Israël. Daarom wilden we hem een cadeau geven dat daar bij past. Deze expositie heeft de conflicten in Israël als thema.”

Kerk en Israël houdt zich op landelijk niveau bezig met de invulling en uitvoering van de roeping om het gesprek met Israël te zoeken en gestalte te geven aan de onopgeefbare verbondenheid met het volk Israël.

Conflicten

De expositie van Hans van der Waal geeft een niet alledaagse kijk op de conflicten tussen Palestijnen en Israëlieten (Joden). De elf doeken zijn zo beschilderd dat je ze 180 graden kunt draaien en vanuit een ander perspectief kunt bekijken. Precies zoals Van der Waal vindt dat de situatie bekeken moet worden.

Mensen

“Tijdens een reis in 2013 ben ik samen met mijn vrouw en een reisgenootschap door Palestina en Israël gereisd. De reis kreeg de titel: ‘Kom en Zie’, wat ik een goede titel vond voor de expositie. Ik heb me niet zozeer gericht op de politieke kwesties, maar vooral op de mensen. In beide gebieden hebben we prachtige en mentaal sterke mensen ontmoet.”

Volksopstand

Sinds de tweede volksopstand van de Palestijnen (van september 2000 tot 2005) bouwt Israël een muur tussen het Israëlische gebied en dat van de Palestijnen. “Van Israëlische kant is de muur veel minder dominant dan vanaf de Palestijnse kant. Dat klinkt raar, maar het is absoluut merkbaar als je daar kritisch rondrijdt.”

Vijanddenken

In zijn werk heeft Van der Waal geprobeerd beide kanten in beeld te brengen. “Het gaat er niet om de schuld bij één groep of volk neer te leggen, maar om de mens te zien achter het masker wat men van ze heeft gemaakt door het vijanddenken.”

De gratis toegankelijke expositie is te bezichtigen op donderdag, vrijdag en zaterdag van 13.30 tot 16.30 uur in de Open Havenkerk in Oranjeplein 2.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief