Abdelkarim El-Fassi met zijn moeder Noha in Oost-Souburg.
Abdelkarim El-Fassi met zijn moeder Noha in Oost-Souburg. Foto: Zouka Media

Televisiedocumentaire over Souburgse moslim-moeder

Door: Britta Janssen Algemeen

OOST-SOUBURG - Het televisieprogramma 2Doc gaat maandagavond over Noha El-Fassi uit Oost-Souburg. Met ‘Toen ma naar Mars vertrok’ geven haar zoon en dochter Abdelkarim en Asma een kijkje in het leven van eerste generatie Marokkaanse vrouwen in Nederland.

Nohas levensverhaal staat volgens BNNVARA, die de documentaire maandag (15 oktober) om 21.00 uur uitzendt op NPO2, model voor veel moslim-moeders die in de jaren ’70 naar Nederland kwamen en hier, zonder de moderne integratiemiddelen, een nieuw leven moesten opbouwen.

Normale

Abdelkarim: ‘Ik wil juist díe generatie Marokkaanse vrouwen beter belichten, om te tonen dat ze meer zijn dan alleen schimmen. Met name in een tijd waarin vaak de extremen van die cultuur getoond worden op televisie is het juist mooi om het normale te laten zien, in de hoop dat het mensen dichter bij elkaar brengt.’

Vastklampen

Noha El-Fassi verliet decennia geleden Marokko om herenigd te worden met haar man Ali. Als gastarbeider woonde hij al in Nederland. ‘Hoewel Noha nooit heeft kunnen aarden in Nederland, klampt ze zich vast aan haar gezin in het kleine stukje aarde dat Oost-Souburg heet’, laat de omroep over de documentaire weten.

Expat

Terwijl Noha geleidelijk haar negen kinderen het huis ziet verlaten, blikt ze terug op haar leven. Ook volgt de docu vader Ali naar het verre Hong Kong, waar hij dochter Zoulikha bezoekt. 'Zij trad als expat in de voetsporen van haar vader en verruilde Nederland voor China, het land waar zij de vrijheid vond die ze in Nederland zo gemist had.’

Vervolg

'Toen ma naar Mars vertrok' is een vervolg op de documentaire 'Mijn vader, de expat' uit 2014, waarin het leven van vader Ali geportretteerd wordt.

Klik hier voor de trailer van '2Doc: Toen ma naar Mars vertrok'.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief