Afbeelding

Minder claims na brand in 2017

Door: Peter Houtepen Algemeen

Het aantal brandclaims van verzekerden op de particuliere inboedel- en opstalverzekering is in 2017 in de provincie Zeeland gedaald. Ten opzichte van 2016 is sprake van een daling van 15,5 procent.

Overigens is in bijna alle provincies het aantal brandclaims gedaald ten opzichte van 2016. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat grote pieken in schademeldingen door bijvoorbeeld storm en onweer zijn uitgebleven. In Zeeland werd het minst geclaimd op de inboedel- en opstalverzekering met brand als oorzaak (8,1 claims per 1.000 huishoudens).

Schoorsteen

In de provincie vonden in de periode van 1 januari tot en met 31 december 2017 194 woningbranden plaats. Dat is vergelijkbaar met het aantal in 2016. De meeste woningbranden ontstonden in de gemeenten Middelburg, Vlissingen en Terneuzen. Hierbij vielen twee dodelijke slachtoffers te betreuren, 23 personen moesten voor behandeling naar het ziekenhuis. De meest voorkomende brandoorzaak (58 keer) was de klassieke schoorsteenbrand. In 51 gevallen ontstond de brand in de keuken. Ook elektrische apparatuur blijft een grote risicobron: 41 branden ontstonden in een elektrisch apparaat.

Rookmelders

De meeste woningbranden, namelijk 91, werden vroegtijdig ontdekt door de bewoners zelf. Bij 45 branden werden de bewoners gewaarschuwd door een geactiveerde rookmelder. De rookmelderdichtheid is iets verbeterd vergeleken met vorig jaar. Bij 46 procent van de huishoudens waar een woningbrand plaatsvond, hing een rookmelder in huis. In 2016 was dat 38 procent.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief