Afbeelding
Foto: Annet Eekman

Peter Sijnke schrijft boek over controversiële Zappa

Door: Eugene de Kok Algemeen

MIDDELBURG - Het kostte als groot fan af en toe wat moeite, maar Peter Sijnke uit Middelburg heeft toch afstand weten te bewaren in zijn biografie over Frank Zappa. ‘Zappa, controversieel componist’ is verschenen in de serie Rockklassiekers van Uitgeverij Verbum.

In december is het 25 jaar geleden dat Frank Zappa is overleden aan prostaatkanker. De Amerikaan was pas 52 jaar oud. Het was voor Peter Sijnke de aanleiding om het boek te schrijven. Eerder maakte hij voor Uitgeverij Verbum een boek over The Motions, één van de eerste Nederbeatbands.

Over Zappa moest de uitgever even nadenken. “Zappa is misschien geen naam zoals David Bowie of Pink Floyd, maar er zijn nog steeds ontzettend veel mensen die naar zijn muziek luisteren en met hem bezig zijn. In Duitsland heb je bijvoorbeeld het Zappanale Festival. Daar komen elk jaar duizenden mensen samen om drie dagen te luisteren naar coverbands van Zappa”, zegt Peter Sijnke.

Jeugdidool

Voor de historicus, die in Zeeland vooral bekend is vanwege zijn werk over Middelburg, is Zappa een jeugdidool. In 1968 maakte hij voor het eerst kennis met de muziek van The Mothers of Invention, de eerste band waarin Zappa speelde. “Ik kende hem van naam en leende de eerste elpee van een schoolgenoot. Thuis luisterde mijn broer John en ik er samen naar. Ik was meteen gegrepen, maar moest wel wennen aan die kakofonie van geluiden in sommige songs.”

Luisterbeurten

Sijnke en zijn broer, die minstens zo’n grote fan is geworden van de Amerikaan, besloten na nog een paar luisterbeurten de plaat niet meer terug te geven aan hun schoolgenoot. “We hebben hem geruild tegen een plaat die we veel minder vonden”, lacht Sijnke.

Veelzijdig

Het exemplaar van ‘Freak Out!’ was het begin van een grote verzameling platen en later cd’s en dvd’s van Zappa. Hij heeft er thuis honderden staan. “Hij is een ongelooflijk veelzijdige muzikant, die onwaarschijnlijk veel heeft gemaakt. Zijn familie brengt nog steeds muziek uit. Zappa heeft niet alleen rock gemaakt, maar speelde ook klassiek, jazz, doo-wop en R&B. Al die stijlen wist hij op onnavolgbare wijze samen te smeden tot één geheel. Altijd wist je: ‘Dat is Zappa!’ Ik vind niet alles goed wat hij heeft gemaakt, maar het was wel altijd boeiend om te luisteren.”

Sijnke en zijn broer zijn ook regelmatig naar concerten gegaan. Ze waren beide bij de laatste concerten van Zappa in Nederland, in 1988 in Ahoy in Rotterdam. “John is beide dagen gegaan. Hij speelde twee totaal verschillende sets. Zo was hij … onvoorspelbaar.”

Commercieel

Zijn grilligheid als muzikant maakt hem misschien boeiend voor een schrijver, zijn persoonlijkheid is minstens zo interessant. “Zappa was eigenlijk helemaal geen leuke man”, zegt Sijnke. “Hij leek misschien op een hippie, maar gebruikte geen drugs en was een zeer commercieel ingestelde muzikant. Ook was hij geobsedeerd door seks, had tal van vriendinnen, was moeilijk in de omgang en niet zo aardig voor zijn bandleden. Hij sliep bijvoorbeeld altijd in andere hotels dan zijn muzikanten.”

Anekdotes

In het boek staan veel anekdotes over het leven van Zappa. Het boek valt uiteen in drie delen: een muzikale, biografische schets, een deel over Zappa’s persoonlijke leven en een deel over zijn relatie met Nederland. Sijnke gaat ook in op censuur van Zappa’s werk. “Zappa heeft in het begin van zijn carrière veertien dagen in de gevangenis gezeten voor een opname. Hij was uitgelokt door de autoriteiten. Dat heeft veel indruk op hem gemaakt en gezorgd voor een groot wantrouwen tegen de staat. Zappa was een libertijn. Hij vond dat iedereen altijd moest kunnen doen wat hij wilde doen.”

‘Zappa, controversieel componist’ van Peter Sijnke is verschenen bij Uitgeverij Verbum. Het is te koop in alle boekhandels. Meer op www.rockklassiekers.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief