De bioscoop in Vlissingen.
De bioscoop in Vlissingen.

Opgeknapte boei terug op zijn plek

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN - Bij de bioscoop in Vlissingen is vanaf woensdag weer de boei te vinden die de toenmalige koningin Wilhelmina rond 1906 in de Westerschelde liet plaatsen. De zestonner is met behulp van crowdfunding opgeknapt.

De boei wordt woensdag om 10.00 uur teruggeplaatst op het grasveld langs de Kenau Hasselaarstraat bij de bioscoop. Hierbij zijn onder meer de Vlissingse wethouder Els Verhage en Niek Peters, die de crowdfunding voor de restauratie op poten zette, aanwezig. 

Onderhoud

Tijdens de werkzaamheden voor de uitbreiding van de bioscoop is de lichtboei verwijderd. Die bleek onderhoud nodig te hebben, maar de gemeente had hiervoor geen geld beschikbaar. "In samenwerking met Niek Peters en de Loodsensociëteit is de boei gerestaureerd", laat de gemeente Vlissingen weten. "Hun inzet is beloond. Vanwege de geschiedenis en maritieme uitstraling heeft de Loodsensociëteit een financiële bijdrage geleverd."

Geschiedenis

De boei heeft een bijzondere geschiedenis. "In opdracht van koningin Wilhelmina is de boei rond 1906 in de Sardijngeul geplaatst. Later heeft de Loodsensociëteit de boei aan Vlissingen geschonken." Op het land heeft de boei aan de Zeemanserve en bij het brandweerterrein gelegen. Sinds 2001 is de boei bij de bioscoop te vinden. "



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief