De Oranjemolen aan de Oranjedijk in Vlissingen.
De Oranjemolen aan de Oranjedijk in Vlissingen. Foto Sam Stegers

Oranjemolen wordt groen

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN - De Oranjemolen in Vlissingen gaat groene energie produceren. De monumentale molen uit de zeventiende eeuw krijgt hiervoor een generator.

De gemeente Vlissingen, als eigenaar van de molen, en windparkontwikkelaar Ørsted hebben hiervoor een samenwerkingsovereenkomst gesloten, laat Ørsted donderdag weten. In de korenmolen aan de Oranjedijk komt ook een informatiepunt over windpark Borssele 1+2.

Verduurzamen

“We zetten ons in voor een wereld die volledig draait op groene energie”, laat Steven Engels, directeur Nederland van Ørsted, weten. “Dat doen we op grote schaal, met windparken op zee, maar ook op kleine schaal. Het verduurzamen van de karakteristieke Oranjemolen is een mooie kans voor ons, helemaal omdat we de molen ook gaan gebruiken als informatiepunt voor ons windpark.”

Eerste

Door in de Oranjemolen een informatiepunt in te richten kunnen inwoners en bezoekers van Vlissingen kennis nemen van de ontwikkelingen op zee, laat de Vlissingse wethouder John de Jonge weten. “Met het plaatsen van een generator in de Oranjemolen zijn we nu waarschijnlijk de eerste gemeente in Nederland die zelf energie opwekt met een eigen windmolen.”

Paalfunderingen

De Oranjemolen is de dichtst bij zee staande molen van Nederland. In 2000 moest de Oranjedijk twee meter worden verhoogd. Daarbij is de scheve molen recht gezet en twee meter omhoog gevijzeld met behulp van paalfunderingen. In 2002 vond een omvangrijke restauratie plaats.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief