Wethouder John de Jonge.
Wethouder John de Jonge.

Wethouder wil naar minister over Artikel 12-rapport

VLISSINGEN - In reactie op het Artikel 12-rapport over de financiële steun aan de gemeente Vlissingen wil wethouder John de Jonge overleggen met het ministerie van Binnenlandse Zaken. “Op hoofdlijnen zijn we content met het rapport, maar over sommige onderdelen hebben we vragen.”


In het vorige maand verschenen rapport staat dat Vlissingen tot en met 2029 tachtig miljoen euro ontvangt vanuit het gemeentefonds om haar schulden à 124,5 miljoen euro weg te werken.

Onroerendezaakbelasting

Eén van de voorwaarden hiervoor is dat de gemeente de onroerendezaakbelasting (ozb) verhoogt tot honderdvijftig procent van het landelijk gemiddelde. Vlissingen wil de verhoging beperken tot honderdveertig procent. “Honderdvijftig procent is een boete voor onze inwoners”, stelt De Jonge.

Kou

Als de Vlissingers nog eens tien procent meer ozb moeten betalen, komt de rekening voor de aankoop van het Scheldeterrein voor woningbouw onevenredig op hun bordje terecht, vindt de wethouder. Die grondaankoop is de oorzaak van de financiële problemen van Vlissingen. “Het ministerie en de provincie stonden achter die aankoop en vonden het ook een goede investering. Als het fout zou gaan met de woningbouwontwikkeling hadden wij de indruk dat de overheden ons niet in de kou zouden laten staan. Dat gevoel hebben wij nu wel.”

Achterstand

De gemeente Vlissingen moet officieel reageren op het Artikel 12-rapport. De wethouder stelt de gemeenteraad voor een brief te sturen naar het ministerie om in gesprek te gaan over de ozb-verhoging.

Ook wil De Jonge bespreken dat de gemeente door de Artikel 12-status de komende tien jaar geen geld heeft voor nieuw beleid. Dat zet Vlissingen voor bijvoorbeeld het realiseren van de klimaatdoelstellingen op achterstand, stelt de wethouder. 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief